Oppringt av fire ulike nummer fra fire forskjellige land på kun få timer

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Telenor: – Dette er svindel!

DEL

[ROMERIKES BLAD:] Torsdag kveld opplevde en RB-leser voldsom aktivitet på telefonen.

I løpet av kvelden ble hun oppringt av fire forskjellige numre – fra fire ulike land – i løpet av fire timer.

– Dette er ikke noe nytt. Dette er svindlere som opererer på to ulike vis, forteller pressekontakt i Telenor Norge, Per Arild Meling.

Han forteller at motivet i utgangspunktet er å få ut sensitiv informasjon fra kunden.

– I dette tilfellet virker det som om det er en såkalt Microsoft-svindel som er på gang igjen. En Microsoft-svindel går ut på at kunden blir bedt om å gjøre endringer, eller gi fra seg informasjon, slik at svindlerne får tilgang til kundens maskinvare.

– I noen tilfeller gratulerer de deg som vinner av et ukecruise i Karibien, for på denne måten å få tak i din kontoinformasjon. Svindlerne manipulerer, såkalt spoofing, utenlandske eller norske numre, og ringer opp kundene, sier Meling som forklarer at i andre tilfeller sender svindlerne ut en henvendelse til flere tusen numre i hensikt at vi skal ringe de opp igjen.

Koster å ringe opp

Meling ber alle som opplever å bli oppringt av ukjente numre om å være varsomme med å ringe tilbake, samt utlevere personlig informasjon på telefonen.

– Svindlerne ønsker å få tak i sensitiv informasjon som for eksempel brukernavn og passord fra kunden.

Han forteller at i de tilfellene hvor svindleren ringer og legger på, er det i den hensikt at kunden skal ringe opp igjen slik at de som forsøker å svindle får inntekter fra samtalen fra kunden.

– Jeg gjør oppmerksom på at det ikke koster kundene noe å svare på samtalene. Man blir skadelidende kun om man ringer opp igjen, eller oppgir personlig informasjon.

Har sperret flere

Telenor har de siste årene sperret flere numre for å unngå svindelforsøk. Når Telenor, eller politiet får tips om mulige svindelforsøk, blir numrene først verifisert, for å sikre at det faktisk dreier seg om svindelforsøk.

– I så fall igangsetter vi sperring. En utfordring er imidlertid at svindlerne bytter nummer ofte, noe som gjør det vanskelig å sperre dem ute, forteller Meling

Artikkeltags