Det er ikke mange måneder siden har var der og fikk med seg de siste skiturene.

– Det sitter fortsatt rødt klister fra i vår under skiene, sier han og prøver det nykjørte underlaget fra Valdresflya vandrerhjem og utover viddene.

– Å gå på ski på Valdresflya i oktober kan være rene påskeopplevelsen, sier Jøsang, som har hytte ved Maurvangen.

Årets første løyper

Snøfallet forrige uke smeltet bort de fleste steder. Men på Valdresflya, på nesten 1400 meter over havet, er vinteren kommet.

– Det er forholdsvis tidlig å kjøre løyper 19. oktober, sier Knut Aassveen, som kjører løyper på Beitostølen og nærområdet.

Han anslår forsiktig snømengden på Flya til 20 centimeter. Det er nok til at han kan legge underlaget på en 3,5 kilometers sløyfe øst for fylkesvei 51 over Valdresflya.

Venter mer snø

Det er varslet mye nedbør denne helga. Aassveen antar at dette vil komme i form av snø på Valdresflya. I områder under 1000 meter er det mer usikkert om dette blir regn, sludd eller snø.

Men i høyfjellet er vinteren kommet, og Aassveen regner med å frakte en løypemaskin opp til Valdresflya til uka. Da kan han trolig tilby flere kilometer med maskinpreparerte løyper.

Vinterdekk

Midt på dagen fredag var det nullføre på Valdresflya. Det var vindstille og blå himmel. Derfor var det flere som hadde tatt turen opp fra den tåkelagte bygda for å få med seg en soldag i fjellet.

Statens vegvesen har tidligere gått ut og bedt alle som skal til fjells om å legge om til vinterdekk. Fredag smeltet noe av snøen i veibanen, på men toppen og nordsiden av Valdresflya er det snø- og isdekke.