Idrettens voldgiftsrett (CAS) har slått fast at Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline.

Norges Skiforbund tar det fulle og hele ansvaret i saken. Forbundet mente at det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for medikamentbruken, heter det i en pressemelding.

– Dette handler om at Martin Johnsrud Sundby har tatt lovlige og nødvendige medisiner, men som CAS har slått fast, har medisinen blitt administrert på feil måte. Det er ikke slik at han har hatt for høye verdier, sa skipresident Erik Røste på en pressekonferanse onsdag.

– Det er viktig å slå fast følgende: Dette handler ikke om juks om eller å oppnå fordeler. Det handler om forståelsen av hvordan en lovlig og nødvendig medisin skal inntas, la Røste til.

Mister Tour de Ski-seier

Dette skjedde i sesongen 2014/15-sesongen. Han mister verdenscupseierne fra Davos, Toblach og samtidig også seieren i Tour de Ski. Dermed mistet han også sammenlagtseieren i verdenscupen for samme sesong.

Johnsrud Sundby utestenges i to måneder fra 11. juli.

CAS-dommen falt i en ankesak etter at dopingpanelet til Det internasjonale skiforbundet (FIS) først hadde frifunnet Johnsrud Sundby. Dommen får ingen innvirkning på resultatene for sesongen som ble avsluttet i vår (2015/16).

– Vi er skuffet over dommen og mener den rammer Martin på en urimelig måte. Behandlingen av saken har avdekket at regelverket er uklart. Vår erfarne landslagslege har ment at han har behandlet Martin innenfor reglementet. For Norges Skiforbund er det viktig å understreke at Martin har fulgt rådet fra skiforbundets lege slik han er pålagt i landslagskontrakten, og selv er uten skyld i det som har skjedd, sier skipresident Erik Røste.

Erstatter

Som en konsekvens av dommen fra CAS, fratas Johnsrud Sundby også 1,1 millioner kroner i premiepenger. Skiforbundet har imidlertid valgt å dekke det økonomiske tapet.

– Martin har kun fulgt råd fra landslagets lege, som har misforstått regelen. Det er snakk om en ærlig misforståelse. Feilen er ikke begått av Martin. Ansvaret er vårt. Derfor har vi, som det framgår av pressemeldingen vi har sendt ut, valgt å erstatte dette. (©NTB)

Fakta om: Martin Johnsrud Sundby

 • Navn: Martin Johnsrud Sundby
 • Født: 26. september 1984 (31)
 • Idrett: Langrennsløper
 • Klubb: Røa
 • Viktigste meritter:
 • OL: 1 sølv, 1 bronse.
 • VM: 1 gull, 1 sølv, 1 bronse.
 • Verdenscupen: 23 individuelle seirer, 3 sammenlagttitler (2013/14, 2014/16).
 • Aktuell: Utestengt i to måneder på grunn av brudd på dopingreglementet og fratatt to seire i 2014/15-sesongen (Davos og Toblach), sammenlagtseieren i Tour de Ski og dermed også verdenscupen sammenlagt i 2014/15-sesongen. (©NTB)

Fakta om: Astmamedisinen Ventoline

 • Som inhalasjonsaerosol: 0,1 mg/dose: Hver dose inneholder.: Salbutamol. sulf. aeqv. salbutamol. 0,1 mg, norfluran. (1,1,1,2-tetrafluoroethan.) q.s. Freonfri drivgass. R03A C02
 • Som inhalasjonspulver: 0,2 mg/dose i diskus: Hver dose inneholder: Salbutamol. sulf. aeqv. salbutamol. 0,2 mg, lactos. (som inneh. melkeprotein) q.s. R03A C02
 • Som inahalasjonsvæske, endosebeholdere 0,5 mg/ml, 1 mg/ml og 2 mg/ml: Hver dose inneholder: Salbutamol. sulf. aeqv. salbutamol. 1,25 mg, resp. 2,5 mg og 5 mg, natr. chlorid., acid. sulfuric. ad pH 4, aqua steril. ad 2,5 ml. R03A C02
 • Som inahalasjonsvæske, 5 mg/ml: 1 ml inneh.: Salbutamol. sulf. aeqv. salbutamol. 5 mg, benzalkon. chlorid., acid. sulfuric. q.s., aqua purif. ad 1 ml. R03A C02
 • Som mikstur 0,4 mg/ml: 1 ml inneh.: Salbutamol. sulf. aeqv. salbutamol. 0,4 mg, natr. benz., saccharin. natr. 0,5 mg, const. q.s., aqua purif. ad 1 ml. Appelsinsmak. R03C C02
 • Foreskrives ved indikasjoner på astma: Bronkospasme ved bronkialastma, kronisk bronkitt, emfysem og andre lungesykdommer hvor bronkokonstriksjon er en kompliserende faktor.

Kilde: Felleskatalogen. (©NTB)