Gå til sidens hovedinnhold

Nå får du ikke pantet glassflasker lenger – de skal rett i dunken

Artikkelen er over 3 år gammel

Entusiaster foretrekker øl og julebrus på glassflaske. Men nå får du ikke lenger pantet glassflasker.

Plast og bokser er for lengst i ferd med å ta over flaskemarkedet, om man ser bort fra øl og julebrus. Der er det fortsatt stort utvalg i glassflasker. Men fra og med årets produksjon, er det ikke lenger pant for glassflasker. Heretter skal tomflasker i glass resirkuleres via søppelbeholderen for glass- og metall, som alle husstander i Gjøvikregionen nå har fått.

Leverer mer enn dobbelt så mye

Daglig leder Stein Giæver i Horisont, tidligere GLT Avfall, forteller at det er mange som benytter seg av denne muligheten.

– Vi har veldig god erfaring med dette. Først fra Østre Toten, der de har hatt disse dunkene i husstanden i fire år. Nå har vi foreløpig bare tre måneders erfaring fra de øvrige kommunene i regionen, men vi ser at i noen kommuner samler vi inn over dobbelt så mye glass- og metall nå som da dette avfallet skulle leveres på returpunktene. Etter erfaringene fra Østre Toten hadde vi en forventning om å doble tonnasjen, og vi ser nå at det i en kommune er samlet inn to og en halv gang så mye glass og metall som før vi startet med ordningen, forteller Giæver.

I Østre Toten har årsgjennomsnittet for innsamling av dette avfallet vært på 16 kilo per innbygger, mens det tidligere har ligget på 8 kilo for de øvrige kommunene i regionen.

Ikke for bildeler og gryter

Horisont tror ikke økningen i innsamlet tonnasje betyr at folk plutselig kjøper dobbelt så mye av disse produktene.

– Vi vet at mange tidligere har kastet glass og metall i restavfallet, sier Giæver, som er glad for å få en forbedring i håndteringen av søpla vår. Men fortsatt er det mye rart som havner i feil avfallsdunk.

– Bildeler, stekepanner og gryter skal ikke i glass- og metallavfallet. Det er i hovedsak emballasje og glass fra kjøleskapet som skal dit. Det andre kan du levere i miljøparken, opplyser Giæver, som ikke har fått noen klager på for langt intervall mellom tømming av glass- og metalldunken.

– For de fleste er intervallet for tømming helt greit, sier Giæver.

Kommentarer til denne saken