Håvard Prestegården" /> Håvard Prestegården" /> Gå til sidens hovedinnhold

Sommerlig kattepine

Artikkelen er over 15 år gammel

Distriktet flommer over av hjemløse katter denne sommeren. Hos Tove Lafjell på Skreia er huset fullt.

Dyrevennen anslår at hun har tatt imot 20 katter bare siden mai. Det er vanskelig å si nei når dyr har det vondt. I fjor omplasserte hun 61 katter, året før 71.

Jeg prioriterer katter som har blitt kastet ut og funnet av andre, sier Lafjell.

Likevel er huset stadig fullt av katter. Hun har sett seg nødt til å sette en grense på 25 dyr, som blir omplassert fortløpende. Lafjell er oppgitt over at den samme gamle leksa gjentar seg år etter år.

Dyrevernnemda for Gjøvik og Toten merker også godt problemet.

Folk ringer inn og er bekymret. Jeg har inntrykk av at det er ekstra ille i år. Vi får telefoner så å si daglig, bare i dag er det tre stykker som har ringt om løskatter, sier sekretær Else Hasvold.

Ifølge Tove Lafjell er problemet særlig prekært på Raufoss.

Men hva er det som får folk til å dumpe kjæledyret sitt?

Det må du nesten spørre dem om. Jeg tror én grunn er at det er så lettvint å få seg en ny katt senere. Det er jo så mange katter, folk bare gir dem bort ukritisk.

Hva kan gjøres med kattepinen?

Nei, det er jo det vi ikke riktig vet. Dyrevernnemnda får i grunnen ikke gjort noe som helst. Vi har ikke noe sted å gjøre av kattene. Ikke kan vi ta livet av dem heller, blant annet på grunn av faren for å drepe en katt som noen faktisk eier, sier leder for Dyrevernnemnda i Gjøvik og Toten, Terje Balke.

Dyrebeskyttelsen jobber for tiden med tiltak. Sammen med Landbruksdepartementet og Veterinærforeningen håper de å samle inn nok penger til å kunne tilby gratis sterilisering/kastrering og id-merking av katt til publikum i 2007. Men inntil videre må dyra stole på ildsjeler som Tove Lafjeld.

Norge er et u-land når det gjelder dyrevern, sukker katteelskeren på Skreia.

Mer om saken