–Slo, pisket og sultet sine egne barn

TAUS: Advokat Lars Braastad forsvarer den voldstiltalte fembarnsmoren. Han ønsker foreløpig ikke å kommen- tere saken. Arkivbilder

TAUS: Advokat Lars Braastad forsvarer den voldstiltalte fembarnsmoren. Han ønsker foreløpig ikke å kommen- tere saken. Arkivbilder

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Et foreldrepar i Vestoppland er tiltalt for grov mishandling av sine fem barn over flere år.

Ifølge Statsadvokatene i Hedmark og Oppland ble de to eldste barna slått i hodet og på kroppen med pinner, kosteskaft og bare never. De skal også ha blitt pisket på kroppen med ledninger til mobilladere og liknende, samt blitt tvunget til «fysiske øvelser» som å stå på ett bein med én finger i gulvet.

Begge de to eldste skal i tillegg ha blitt nektet mat og drikke i perioder.

En av dem har ifølge tiltalen også opplevd at foreldrene har kastet chilipepper i øynene hans, sittet på ham, kastet ting på ham og dratt ham i leppen. Videre skal begge ha blitt sparket.

Varte i sju år

Også det tredje eldste barnet skal ha blitt utsatt for slag, pisking, sultestraff og fysiske øvelser.

Det nest yngste barnet ble ifølge tiltalen slått og dratt i øret, mens det yngste ble slått på baken.

Alle har i tillegg bevitnet avstraffelse av de andre.

De tiltalte er i 30- og 40-årene og av afrikansk opprinnelse. Handlingene de anklages for skal ha pågått i Norge fra 2005 – da det eldste barnet var om lag åtte år – og fram til nyåret i fjor.

Det yngste barnet er i barnehagealder.

Tidlig i prosessen

Statsadvokatene har som utgangspunkt at mishandlingen ble utført av begge foreldrene, enten direkte eller ved å unnlate å gripe inn.

Det er satt av fire dager til hovedforhandling i Gjøvik tingrett i februar neste år. De tiltalte har hver sin forsvarer.

Faren representeres av advokat Håvard Fremstad.

– Jeg kan ikke si noe om hvordan han stiller seg til tiltalen, fordi jeg ikke har gått gjennom dokumentene i detalj med ham ennå. Men han er kjent med at den foreligger, sier Fremstad til Oppland Arbeiderblad.

Tilbakeholden

Forsvarer for moren er advokat Lars Braastad. Også han er tilbakeholden med kommentarer på dette stadiet.

– Jeg vil vente med å uttale meg om saken, inkludert min klients holdning til skyldspørsmålet. Vi må komme tilbake til det på et noe senere tidspunkt, sier Braastad til OA.

De fem barna representeres av to bistandsadvokater: Inger Marie Støen og Bendik Støen Thoresen.

Administrator i rettssaken blir sorenskriver Ingjerd Thune.

Artikkeltags