Lørdag 13. august åpnet SOS-barnebyer en ny barneby i Ngabu, Malawi, den fjerde i landet, skriver organisasjonen i en pressemelding. Barnebyen er i sin helhet finansiert av Odd Fellow Ordenen i Norge, og sammen med flere av ordenens medlemmer fikk ekteparet Pedersen Skreia være med på innvielsen. Besøket bød på mange sterke inntrykk.

– Det som gjorde sterkest inntrykk var kaoset som oppsto vet utdeling av mat, forteller Karin.

– Barna kjemper om maten, og den sterkeste vinner, utdyper Knut.

Mangler oversikt

I Malawi lever svært mange barn uten tilstrekkelig omsorg. Det mangler tiltak som kan forebygge omsorgssvikt og sørge for beskyttelse og omsorg til barn som er alene. Tall fra Malawi i 2013 viser at kun 2 prosent av barnepopulasjonen har fødselsattest, noe som gjør arbeidet for å bedre barnas situasjon ekstra vanskelig.

 

Malawi regnes som et av verdens fattigste og minst utviklede land, og Chikwawa-distriktet sør i landet hvor Ngabu ligger, er et av de fattigste distriktene i Malawi. Over halvparten av landets befolkning på 17 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen, og 90 prosent av befolkningen lever av å dyrke jorda. De siste to årene har Malawi blitt rammet av både ekstrem tørke og store flommer, og befolkningen opplever nå den største matmangelen i landets historie.

Stor betydning

Barnebyen i Ngabu består av 15 familiehus med kapasitet for 120 barn, barnehage for 90 barn og grunnskole for 320 barn, og både lekeområdet og vannpumpen i barnebyen er tilgjengelig for alle i lokalmiljøet.

SOS-barnebyer har etablert et familieprogram gjennom Norad, og til sammen vil barnebyen og familieprogrammet få stor betydning for nesten 500 familier i Ngabu Under åpningsseremonien var både barn, omsorgspersoner og representanter fra lokalmiljøet i Ngabu til stede.

– Vi er svært takknemlige for støtten fra Odd Fellow Ordenen, sier generalsekretær i SOS-barnebyer, Svein Grønnern.