Stor skogbrannfare – Mjøsen skog innfører tiltak

STOR FARE: På grunn av stor fare for skogbrann nå i mai innfører Mjøsen skog nå tiltak i skogsdriften.

STOR FARE: På grunn av stor fare for skogbrann nå i mai innfører Mjøsen skog nå tiltak i skogsdriften. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Dette er en spesiell situasjon. På kort tid har områder gått fra ikke å være brannfarlig til i høyeste grad å være det, sier skogsjef Johannes Bergum i Mjøsen Skog.

DEL

Bergum var onsdag i møte med fylkesberedskapssjefen i Oppland om den utsatte situasjonen i det skogrike fylket.

Mest alvorlig anses situasjonen i områder med mye furuskog. Det er nå nedlagt totalforbud mot all åpen ild, også i landbruket, i en rekke kommuner. Mjøsen Skog innfører i tillegg onsdag ekstratiltak for å hindre branntilløp ved skogsdrift på grunn av det som omtales som «svært stor» skogbrannfare.

Brannvesenet kan nedlegge forbud

Frykten er at skogsmaskiner i drift kan komme i skade for å antenne tørr skogbunn, og Mjøsen Skog innfører nå ekstratiltak rettet mot skogsdrifter i utsatte områder. Brannvesenet kan også vurdere å legge ned forbud mot skogsdrift hvis tørken fortsetter.

– I Mjøsen Skog tar vi dette på høyeste alvor. Vi er på vakt og kommer til å innføre enda tettere oppfølging av entreprenørene. Vi har satt i gang risikovurdering av hver enkelt drift der brannfaren er stor. Allerede har vi flyttet en maskin som driver med markberedning fra furuskog til granskog for å unngå faren for skogbrann, sier Bergum i en pressemelding.

Slukkeutstyr i alle maskinene


Mjøsen opplyser at det i fjor ble innført rutine på at det skal være vannkanne og slukkeutstyr i alle skogsmaskiner. Forsikringsselskapet Skogbrand har også nå nylig send ut påminnelse til næringen om dette.

– Forebyggende tiltak som iverksettes kan være å kjøre uten kjetting og belter, kjøre på kvelden og morgenen og ikke forlate skogsdrifta uten å forsikre seg om at det ikke har gått varmgang noe sted, opplyser Bergum. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken