Skogbrannfaren sprenger skalaen hos Meteorologisk institutt

STOR FARE: Skogbranner herjer over store deler av landet og skalaen Meteorologisk institutt bruker for å rangere skogbrannfaren er sprengt.

STOR FARE: Skogbranner herjer over store deler av landet og skalaen Meteorologisk institutt bruker for å rangere skogbrannfaren er sprengt. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I Skjåk er det liten fare for at det oppstår skogbrann de neste dagene. Andre steder mener Meteorologisk institutt at farenivået er over det dobbelte av det de anser som meget stor fare.

DEL

[GD.no]: Meteorologisk institutt følger regelmessig med på skogbrannfaren over hele landet. Spesielt i sesongen mellom 1. april og 1. september er de årvåkne og oppdaterer hyppig. På sine nettsider kan man se oversikt over rundt 100 steder hvor de måler skogbrannfaren med en egen skala.

For å komme fram til graden av skogbrannfare på hvert enkelt sted, slår de sammen nedbør, luftfuktighet og luftens temperatur. Ut ifra dette, kommer de fram til nivåer som passer inn fra 0 til 70. Alt over 70 anses som «meget stor fare».

Over store deler av landet har disse nivåene sprengt skalaen. For eksempel viser nå farenivået for Otta 130. Skotterud i Gran kommune skal ifølge Meteorologisk institutt stige til over 200 på deres egen skala i løpet av få dager.

Se oversikten for Oppland i bunnen av saken!

Brannvesenet er frustrert

Flere ganger om dagen rykker brannvesenet i Norge ut til skog- eller gressbranner. Blant annet har det den siste tiden vært flere små og noen større branner i Innlandet.

Onsdag brøt det ut en større gressbrann nord for Kongsvinger. Brannvesenet i Telemark er på sine side frustrert over at mange ikke opprettholder bålbrenningsforbud.

– Det er observert svært mye bålbrenning i Telemark i kveld, og mange har glemt den ekstremt høye skogbrannfaren. Glør fra disse bålene kan antenne brann i lang tid i etterkant, så vær så snill å avstå fra dette, skrev 110-sentralen i Telemark på Twitter tirsdag kveld.

Meldingen kom etter at brannvesenet hadde rykket ut til flere steder hvor folk tente opp bål og griller.

– De siste dagene har vi vært ute på fem-seks meldinger om bål og grill. Det er utrolig synd at folk ikke tar hensyn til den ekstreme skogbrannfaren som er nå, for det skal ikke mye til før det tar fyr i vegetasjonen, sier operatør Arne Momrak ved 110-sentralen i Telemark til NTB.

Holder ikke med et par halvannenlitere

Telemark er ett av fylkene som har vært hardest rammet av skogbranner i sommer, men skogbrannaktiviteten har nå roet seg.

Momrak sier at brannvesenet, i tilfeller hvor de får melding om bålbrenning, oftest sender ut en bil med et par mann for å slokke og fortelle om bålforbudet.

– Så tørt som det er nå setter varmen og glørne seg langt ned i bakken. Det holder ikke å dynke med et par halvannenlitere med vann. Det må mye mer til enn som så, sier han.

Arne Momrak understreker likevel at folk flest overholder bålforbudet.

– Vi får også god hjelp av at flere butikker på eget initiativ har ryddet vekk griller og engangsgriller. Skognæringen har i tillegg tatt en pause, noe som er kjempebra og som gjør at vi generelt har få branntilløp, sier han.

Artikkeltags