Gran har den høyeste skogbrannfaren i hele landet

ENORM SKOGBRANNFARE: Skogbrannfaren er høy mange steder, men aller høyest i Gran.

ENORM SKOGBRANNFARE: Skogbrannfaren er høy mange steder, men aller høyest i Gran. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Skogbrannfaren er nå så høy mange steder at den sprenger skalaen hos Meteorologisk institutt.

DEL

Aller høyest er skogbrannfaren på Skotterud i Gran, viser en oversikt fra Meteorologisk institutt.

I dag er farenivået her 193, mens i morgen stiger den til 204. Det er nesten tre ganger mer enn det som normalt regnes som «meget stor fare».

Slik måles faren

Meteorologisk institutt følger regelmessig med på skogbrannfaren over hele landet. Spesielt i sesongen mellom 1. april og 1. september er de årvåkne og oppdaterer hyppig. På sine nettsider kan man se oversikt over rundt 100 steder hvor de måler skogbrannfaren med en egen skala.

For å komme fram til graden av skogbrannfare på hvert enkelt sted, slår de sammen nedbør, luftfuktighet og luftens temperatur. Ut ifra dette, kommer de fram til nivåer som passer inn fra 0 til 70. Alt over 70 anses som «meget stor fare».

Over store deler av landet har disse nivåene sprengt skalaen.

Se oversikten for hele Oppland i bunnen av saken!

Størst skogbrannfare i Gran

Verken Lunner eller Jevnaker har eget farenivå, men selv om det lille regnet som har kommet denne måneden har kommet i noe varierende grad over distriktet er det vel liten tro til at farenivået er radikalt lavere der.

De siste 30 dagene er det målt 3,2 millimeter nedbør på Gran målestasjon. Lunner har ikke egen målestasjon, mens Jevnaker favnes av Høyby målestasjon i Hønefoss. Der er det målt 16,7 millimeter nedbør de siste 30 dagene.

Mot normalt

Ifølge yr.no er dette hvor varmt og tørt det har vært i år - og hva som er normalen.

 Snitt-temperaturNormalNedbørNormalt
Juni    
Gran16,6°13,9°30,6 mm68 mm
Jevnaker17,5°14,5°33,4 mm51 mm
     
Mai    
Gran14,8°9,6°23,8 mm54 mm
Jevnaker15,7°10,5°18,2 mm47 mm

Lunner har ikke egen målestasjon, og er oppført med samme tall som Gran.

Jevnaker har heller ikke egen målestasjon, og tallene derfra er hentet fra målestasjonen Høyby i Hønefoss.

Så skal det, heldigvis, komme regn i helgen - om værmeldingene slår til. Den som har fulgt tett med på værmeldingene de siste dagene, har kanskje lagt merke til at det meldes stadig mindre nedbør dess nærmere helgen kommer.

I skrivende stund viser værmeldingene for Gran dette:

Etter litt duskregn lørdags ettermiddag melder Storm 9,9 millimeter regn fra klokken 20 lørdag kveld til klokken to natt til søndag. Yr melder 7,2 millimeter nedbør i samme tidsrom. Mens Storm melder ganske lite regn søndag, melder Yr 18 millimeter nedbør.

Brannvesenet er frustrert

Flere ganger om dagen rykker brannvesenet i Norge ut til skog- eller gressbranner. Blant annet har det den siste tiden vært flere små og noen større branner i Innlandet.

– Så tørt som det er nå setter varmen og glørne seg langt ned i bakken. Det holder ikke å dynke med et par halvannenlitere med vann. Det må mye mer til enn som så, sier Arne Momrak, operatør ved 110-sentralen i Telemark til NTB.

Tørrere enn i 1947

Hvorvidt årets sommer faktisk er tørrere enn i 1947 eller ikke, har vært et tema. Onsdag kveld skriver Meteorologene på Twitter at det blant annet i Oppland har vært langt tørrere i år enn i 1947.

Dette la Meteorologene ut på Yr onsdag kveld.

Dette la Meteorologene ut på Yr onsdag kveld.

Artikkeltags