Gå til sidens hovedinnhold

Skogbrannene blusser opp igjen – DSB vurderer bistand fra EU

Artikkelen er over 3 år gammel

Skogbrannene fortsetter i Sør-Norge, særlig i Telemark og Agder der en rekke branner har blusset opp igjen. DSB vurderer å be om bistand fra EUs vannbombefly.

– Vi har sendt et forvarsel dit om at situasjonen er krevende, og at vi muligens vil trenge bistand på kort varsel. I denne sammenhengen er kort varsel 24 til 48 timer, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Aftenposten fredag.

Norge er med i en fellesordning i EU (ERCC) for vannbombefly som kan brukes til å slukke skogbranner.

Pedersen sier til NTB at de lørdag skal vurdere om de skal sende en anmodning om bistand. Kapasiteten er nærmest sprengt i redningstjenesten.

– I dag har vi hatt all kapasitet i innsats samtidig, og det har vært behov for mer. Det har gjort at vi har måttet være strengere i prioriteringen, sier Pedersen.

DSB har økt beredskapen med brannhelikoptre til 16, og ifølge Pedersen skal det settes inn flere helikoptre lørdag.

Flere av brannene har oppstått på steder det er vanskelig å komme seg til, som har bidratt til å gjøre slukkearbeidet vanskelig.

– Det har vært veldig mange parallelle utfordringer. Det har vært mye lyn og torden, som har gjort situasjonen ekstremt vanskelig i disse to døgnene. Og det er fortsatt meldt lyn og torden i morgen, sier hun.

Pedersen kaller situasjonen ekstrem, og berømmer redningsarbeidere, siviltjenesten og frivillige for innsatsen deres.

Les også

Skogbrannfare på rødt nivå i over 50 kommuner

Branner blusser opp igjen

Ved 110-sentralen i Agder var folk kalt tilbake fra ferie for å håndtere den store mengden telefoner, ifølge Agderposten. Brannmannskaper i fylket slet fredag kveld med å få slukket nye branner, samtidig som gamle branner blusset opp igjen.

– Det går ikke så veldig greit. Det er så tørt at vi har fryktelige problemer med å slukke brannene, sier vakthavende brannsjef Egil Kvitne i Setesdal fredag kveld.

Da jobbet om lag 50 mannskaper og seks helikoptre med å slukke ni branner i kommunen.

Ifølge Fædrelandsvennen brant det ved 17.30-tiden fredag kveld hele 29 steder i blant annet en rekke Agder-kommuner. Siden torsdag har Agder hatt over hundre skogbranner grunnet lynnedslag og tørt terreng.

Også i Telemark blusset en skogbrann opp igjen, i Siljan. Brannen startet torsdag, men blusset så opp igjen fredag, ifølge Varden.

Fredag ettermiddag jobbet brannmannskaper i Telemark med slokking av om lag 25 branner, skriver NRK. Mest prekært var det i Drangedal, hvor det ved 21.30-tiden fredag kveld var mellom fem til ti branner spredt over hele kommunen, ifølge Varden.

Les også

Brannvesenet tar høyde for skogbrannfaren – har maks beredskap til disposisjon

Mer tordenvær i vente

Det ble registrert hele 11.000 lynnedslag torsdag, opplyser Meteorologisk institutt – og dette var skyld i mange av brannene.

– Det blir mer tordenvær i ettermiddag og kveld. I helgen er det mest sannsynlig kun områdene nord på Østlandet og sør i Trøndelag som er utsatt, skriver meteorologene på Twitter fredag.

Selv om det kom noe nedbør torsdag, er skogbrannfaren på høyeste nivå mange steder i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og i Agder-fylkene. Faren er også stor i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, ifølge Yrs oversikt.

Ifølge NRK er det fra fredag ikke engang lov å røyke i skog og mark i Telemark.

Les også

Fortsatt skogbranner flere steder i Sør-Norge

 

Kommentarer til denne saken