Avlivet myter om selvmord

Janne Aasebø Johnsen.

Foredrag om selvmord

Litteraturhus Lillehammer 10. september 2018

Janne Aasebø Johnsen. Foredrag om selvmord Litteraturhus Lillehammer 10. september 2018 Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Forfatter Janne Aasebø Johnsen tok opp myter om selvmord som forskning gir grunnlag for å tilbakevise.

DEL

[Gudbrandsdølen Dagningen]  – Det stemmer ikke at dem som sier de har bestemt seg for å ta livet av seg, kommer til å gjøre det uansett. Heller ikke at selvmord skjer som lyn for klar himmel, sa forfatter, dramatiker og lærer Janne Aasebø Johnsen i foredraget sitt i Litteraturhus Lillehammer under markeringen av verdensdagen for selvmordsforebygging, mandag kveld.

Bak arrangementet sto foreningen Leve, avdeling Oppland. En støtteorganisasjon for og av pårørende etter selvmordsofre. I fylket har den 90 medlemmer, ble det opplyst

Aasebø Johnsen er kanskje best kjent for sine bildebøker for de minste barna og flere ungdomsromaner. Men hun har også skrevet fagbøker og sakprosa, blant annet bøker som "Den røde ryggsekken" og "Det sorte teppet". Den ene handler om selvmord og årsaker til det, den andre om død og sorg. Bøkene tar også opp forebygging og livsmestring. Under foredraget leste forfatteren utdrag fra begge bøkene.

Universitetsforskning

Mytene Aasebø Johnsen refererte til, skriver seg fra forskning i regi av Universitetet i Oslo. Her omtales spesielt tre sentrale oppfatninger om selvmord, som rapporten betegner som myter det er grunnlag for å tilbakevise.

"Om jeg er bekymret for noen, kan jeg sette dem på tanken om selvmord ved å spørre om de har tanker om å ta sitt eget liv" er én av dem. Altså at det kan forsterke faren for selvmord å uttrykke bekymring. Men forskning viser altså å få mulighet til å snakke om et så vanskelig og dypt personlige tema, for de aller fleste oppleves lindrende og som en lettelse.

 

– At de som har bestemt seg for å ta livet sitt kommer til å gjøre det uansett, er heller ikke riktig, fortalte Aasebø Johnsen.

– De suicidale ønsker ikke å dø. De vil bare slutte å lide. Alle ønsker å leve videre. 70 prosent av dem som viser risikotegn, begår heldigvis ikke selvmord.

Åpenhet viktig

Aasebø Johnsen appellerte til medmennesker og ikke minst lærere om å ta kontakt med barn og unge, våge å ta affære når noen viser tegn til å slite. Det nytter og skal nytte om dem som sliter ber om hjelp, for det er ingen skam.

– Vis at du ser, vis at du lytter, vis at du bryr deg. La oss erkjenne et det ikke er greit og normalt å slite eller ha det vanskelig. Jeg skulle ønske at vi også når noen har det vondt mentalt, reagerer like raskt og effektivt som når noen trenger plaster på et blødende sår eller kutt. Vise at vi ser, lytter og bryr oss. Selvmord kan forebygges. Undersøkelser viser at fra 50 til 90 prosent av dem som tar livet sitt, har vært i kontakt med helsevesenet i løpet av det siste året.

Til pårørende og etterlatte hadde hun dette budskapet: – Ikke ha skyldfølelse. Vi handler alltid på bakgrunn av kunnskapen vi har her og nå, ikke den nye vi får siden. Og for all del; det er lov å bli glad igjen etter dyp sorg.

 

Artikkeltags