Sandsgården har vært i familiens eie siden 1936. Nå vil brødrene selge

HISTORISK BYGÅRD: ? Vi tjener ikke noe på utleien, så nå vil vi heller selge, sier Jan Madslangrud, som eier Sandsgården sammen med sin bror Ola. Foto: Brynjar Eidstuen

HISTORISK BYGÅRD: ? Vi tjener ikke noe på utleien, så nå vil vi heller selge, sier Jan Madslangrud, som eier Sandsgården sammen med sin bror Ola. Foto: Brynjar Eidstuen

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Brødrene Madslangrud ønsker nå å seksjonere Sandsgården i Gjøvik, og selge leilighetene.

– Vi tjener ikke penger på gården, det er det bare banken og staten som gjør, sier Jan Madslangrud til Oppland Arbeiderblad.

Han forteller om en kraftig økning i utgiftene tilknyttet leiegården i Niels Ødegaards gate 1 de senere årene, ikke minst i form av skatter og avgifter. I tillegg har han og broren pusset den opp fortløpende siden de overtok den i 2004.

Det er likevel ikke med lett hjerte de forbereder salg.

– Sandsgården har vært i familiens eie siden 1936, da bestefar kjøpte den. Det er vel derfor vi har drøyd med å kvitte oss med den også, sier Madslangrud.

– God standard

Prosessen er helt i startfasen. Foreløpig er ikke engang søknader sendt kommunen. Jan Madslangrud har imidlertid tro på at saksbehandlingen bør gå relativt greit.

– Likningsmyndighetene har allerede seksjonert den ut, men vi må gjøre noe med enkelte av leilighetene. Generelt holder de veldig bra standard. Det er nye bad, nye kjøkken, nye gulv og en del nye vinduer, forteller han, og sier at brødrene har «brukt alt de har tjent» på oppussingen.

– Hva med krav om at hver leilighet skal være separate brannceller?

– De er godkjente brannceller fra før.

Tilbys til leietakerne

Det er totalt 15 leiligheter i gården.

– 13 av dem har fast godkjenning for utleie, de andre har midlertidig godkjenning, opplyser Madslangrud.

I tillegg er det to næringslokaler på bakkeplan i gården, hvorav det ene er i bruk som moské. Madslangrud er ikke sikker på hva de skal gjøre med disse.

– Kanskje kan de også selges separat, og kanskje kan de inngå i en «pakke» slik at leieinntekter fra næringslokalene forvaltes av det framtidige sameiet, sier han.

– Hvordan håndterer dere dagens leieavtaler når leilighetene skal selges?

– Vi sier ikke opp noen nå, leietakerne får førsterett til å kjøpe enhetene.

For dårlige bud

Brødrene har også vurdert å legge hele gården ut for salg, men er kommet fram til at det ikke lønner seg.

– Vi har hatt interessenter, men synes ikke prisen er riktig. Jeg tror ikke vi får mer enn ti millioner kroner for den slik den står nå, mens vi kanskje vil få i overkant av en million per leilighet, sier Madslangrud.

Han tror de kan være klare for salg til våren.

– Kanskje før, men vi ser for oss at markedet er best på våren, sier han.

Å la leiegården gå videre til neste generasjon i familien, ser brødrene heller ikke som et godt alternativ.

– De skal få slippe å overta. Det er mye arbeid og mange kostnader med dette, slår Jan Madslangrud fast.

Bygd av Mjøen

Eieren forteller at den eldste delen av Sandsgården ble tegnet i 1898 og sto ferdig i 1902.

– Delen mot Gjøvik gård er noe nyere, jeg tror den sto ferdig i 1916. Senere er hele gården blitt bygget om en del. Den er ikke lenger helt original, sier han.

I en artikkel om Sandsgården på nettstedet lokalhistoriewiki.no står det at den fikk det navnet etter kjøpmann Marthinus Sand, som kjøpte gården i 1913. I nyere tid er bygningen også blitt kalt Madslangrudgården etter nåværende eierslekt.

Byggherre var Alf Mjøen, eieren av Gjøvik gård. Mjøen drev på den tida omfattende byggevirksomhet, og solgte både tomter og ferdige hus.

Sandsgården ble for øvrig tegnet av Hjørdis Grøntoft; en av Norges første kvinnelige arkitekter.

Artikkeltags