Så gaupe i boligfelt i byen

Lang avstand: Kjell Andre Yttervik kom ikke nærme nok til å få et klart bilde av gaupa, men har forsøkt å forstørre det i ettertid.

Lang avstand: Kjell Andre Yttervik kom ikke nærme nok til å få et klart bilde av gaupa, men har forsøkt å forstørre det i ettertid. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Bare et steinkast unna hjemmet.

DEL

Lørdag morgen hadde Kjell Andre Yttervik besøk hjemme i Tranbergveien. Kompisen Vegard Larsen så noe bevege seg på Tranbergjordet, bare noen steinkast unna boligen til Gunn Ingvaldsen og Kjell Andre Yttervik. Siden paret holder på å pusse opp tomannsboligen hadde Yttervik kamera lett tilgjengelig og fikk knipset bilder av dyret.

– Jeg tar litt bilder underveis mens vi pusser opp, forklarer han.

Gaupa var tydeligvis var på dem, og Yttervik turte ikke gå alt for nært i tilfelle den skulle bli skremt. Derfor er gaupa blitt nokså liten på bildene.

Fôringsplass for rådyr

Guro Ingvaldsen var ikke hjemme på tidspunktet gaupa ble observert. Hun er oppvokst i området og vet at det er en fôringsplass for rådyr like i nærheten av der de to kompisene så dyret.

– Jeg vet også at det har vært gaupe et lite stykke unna her tidligere, men har aldri hørt om noen som har sett den så nært, sier Ingvaldsen.

For det er virkelig ikke langt unna nærmeste bolighus. Bare noen meter til siden for jordet, der gaupa oppholdt seg er det et bolighus.

På vakt

Etter at de hadde oppdaget gaupa forsøkte de å komme seg nærmere for å få tatt skikkelige bilder av den. Det viste seg å være vanskelig. Kjell Andre Yttervik kom seg et lite stykke opp på jordet, men var redd for å skremme den.

– Den var veldig på vakt, sier Yttervik.

Han anslår at gaupa var på jordet i om lag ti minutter, før den forsvant. Hvor den forsvant er imidlertid Yttervik i tvil om. Den ble borte blant noen trær i kanten på jordet, men på andre sida er det bolighus, og lenger opp en vei.

Ikke uvanlig

Statens Naturoppsyns rovviltkontakt i Vestre Toten, Østre Toten og Gjøvik, Helge Bjerkehagen, mener gauper gjerne kan vandre ned mot bebyggelse.

– Det er ikke uvanlig. Den kan gjøre seg noen turer slik, men den forsvinner fort. Ofte er det slik at den ser deg før du ser den, sier Bjerkehagen.

Gaupene er skye dyr, og derfor forsvinner den fort når mennesker er i nærheten.

Han opplyser om at gaupa gjerne spiser hare, mus og enkelte ganger fugl, men aller helst rådyr.

Rovviltkontakten opplyser om at gaupa har store revir som den patruljerer, og hvor den beveger seg henger ofte sammen med mattilgangen.

Artikkeltags