Gå til sidens hovedinnhold

Dette skjedde i natt

Artikkelen er over 2 år gammel

De viktigste nyhetene natt til lørdag 27. oktober.

Russiske politikere krever sikkerhetsgaranti for å reise til Norge

Representanter for Russlands føderale forsamling vil ikke delta på arrangementer i Norge uten å få sikkerhetsgaranti fra norske myndigheter, skriver VG. Bakgrunnen er fengslingen av den russiske tjenestemannen Mikhail Botsjkarov, som ble spionsiktet etter å ha deltatt på et internasjonalt IT-seminar på Stortinget i september.

– Vi forventer en unnskyldning og en garanti om at senatorene og ansatte i føderasjonsrådet som deltar på arrangementer i Norge, vil bli beskyttet. Vi vil ikke dra på besøk så lenge det ikke foreligger noen slik garanti ennå, sier formann Valentina Matvijenko i føderasjonsrådet i Russland ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti, som VG siterer.

Hun sier føderasjonsrådet vil informere Norge offisielt om at russiske politikere, under nåværende forhold, ikke kan delta på planlagte arrangementer i Norge. Samtidig sier hun at Russland er interessert i å gjenopprette det gode forholdet til Norge.


Mann til sykehus med stikkskader i Oslo – kvinne pågrepet
En 18 år gammel mann er kjørt til sykehus i Oslo med stikkskader. Politiet har kontroll på en kvinne de mistenker står bak handlingen. Politiet rykket ut til Alexander Kiellands plass i Oslo i 3-tiden natt til lørdag etter meldinger om en skadd person.

– Når vi kommer til stedet får vi bekreftet at en person har skader forenlig med knivstikk. Han er kjørt til sykehus, men var bevisst hele veien, sier operasjonsleder Line Skott i Oslo politidistrikt til NTB. – Samtidig får vi en ny melding om en person som befinner seg i en bakgård like ved som skal ha en kniv. Vi får raskt kontroll på denne personen. Vi mener de har hatt en krangel forut for hendelsen. Vi er ganske trygge på at vi har riktig person, sier Skott.

Operasjonslederen opplyser at den mistenkte gjerningspersonen er en kvinne i begynnelsen av 20-årene og at hun og fornærmede kjenner hverandre. – Åstedet er utendørs i Waldemar Thranes gate. Vi har sperret av dette området og jobber på stedet.

Politiet har foreløpig ikke funnet stikkvåpenet.

Halloween-kostyme utløste væpnet politiaksjon i Bergen

En mann i 20-årene som hadde kledd seg i et Halloween-kostyme, bærende på en våpenkopi, utløste væpnet politiaksjon i Bergen sentrum.

– Vi fikk melding om en person som gikk utenfor et utested, bærende på en rifle, noe melderen oppriktig trodde var et ekte skytevåpen. Det gjorde at vi sendte flere patruljer til stedet og bevæpnet oss, sier operasjonsleder Stein Rune Halleraker i Vest politidistrikt til NTB.

Politiet tok kontakt og fikk raskt kontroll på mannen, som viste seg å bære på en våpenkopi som en del av et kostyme. – Han hadde skapt frykt blant flere som hadde sett ham. Bortsett fra våpenet var han ikke utkledd slik at det lett kunne oppfattes som et kostyme.

Mannen blir anmeldt for brudd på våpenloven og ordensforstyrrelse, og kan vente seg en bot på 15.000 kroner. Han fikk også pålegg om å holde seg borte fra sentrum fram til lørdag morgenen.

Mann slo vakt med hammer i Haugesund

En beruset mann i 30-årene er pågrepet for å ha slått en vakt på et utested i Haugesund med hammer.

– Klokka 0.37 fikk vi melding om en mann som ble holdt nede på bakken utenfor The Irish Viking. Han er aggressiv og vi får patrulje til stedet forholdsvis raskt, sier operasjonsleder Toralv Skårland i Sørvest politidistrikt til NTB.

– Det viser seg at vedkommende har slått til en vakt med hammer og truffet ham, men ettersom vakten var utstyrt med beskyttelsesvest så er han ikke skadd.

Mannen er satt i politiets varetekt og anmeldes for vold. Politiet kjenner ikke foranledningen til hendelsen eller hvorfor mannen var utstyrt med hammeren.

Tusenvis av brasilianere demonstrerer mot sensur før skjebnevalget

To dager før Brasil skal velge sin neste president, har tusener samlet seg utenfor valgdomstolen i Rio de Janeiro for å demonstrere det de mener er sensur. Valgdomstoler i seks brasilianske delstater har bestemt at «ulovlig valgpropaganda» skal være forbudt på universiteter. Ifølge vitner har myndighetene derfor beslaglagt valgkampmateriale som har kritisk innhold om den høyreorienterte kandidaten Jair Bolsonaro, som tidligere har skrytt av Brasils militærdiktatur på som varte fra 1964 til 1985.

Plakaten «Jusstudenter mot fascisme» som ble hengt opp på et universitet i Fluminense, ble tatt ned av myndighetene. Studentene erstattet den med plakaten «sensurert». På et universitet i Rio de Janeiro ble en plakat av menneskerettighetsaktivisten Marielle Franco, som ble drept på vei hjem fra en markering for minoritetskvinner, også tatt ned. Mange unge brasilianere frykter at Bolsonaro kan bringe tilbake et autoritært regime i landet. Tusenvis av motstandere har torsdag samlet seg i Rio de Janeiro for å tale for ytringsfriheten etter at myndigheter flere steder i landet har slått ned på ytringer knyttet til valget.

Bolsonaro har sittet i nasjonalforsamlingen siden 1991. Underveis har han kommet med nedsettende kommentarer om blant annet kvinner, abort og likekjønnet ekteskap. Han er blitt kalt både rasist, kvinnehater og homofob av sine motstandere. Bolsonaro vant første valgrunde, men havnet under 50 prosent oppslutning og må denne helgen derfor ut i ny valgrunde mot venstreorienterte Fernando Haddad.

Kommentarer til denne saken