Gå til sidens hovedinnhold

Full forvirring om hvordan disse skal kildesorteres

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er full forvirring i norske hjem om hvordan aluminiumsformene som følger med fisk, kjøtt, kylling og enkelte grønnsaker skal kildesorteres.

– Det fører til at husstander i Innlandet kaster minst 700.000 stekeformer hvert år, sier Bjarte Grostøl, styreleder i Norsk Metallgjenvinning.

– Hvordan skal aluminiumsformene kildesorteres?

– Stekeformer av aluminium skal leveres i kommunens returordning for metallemballasje, såframt de ikke er tilgriset av matrester. Er de tilgriset, bør de skylles før de sorteres, svarer Grostøl.

Tre av ti kildesorterer rett

Bare tre av ti respondenter i Innlandet kildesorterer stekeformer korrekt i dag, viser en landsdekkende måling TNS har gjort for Grønt Punkt Norge. Litt over halvparten kaster i stedet formen i restavfallet som går til forbrenning. Ti prosent oppgir at de ikke kjøper produkter som kommer med stekeformer.

670 tonn emballasje

– På landsbasis forbruker vi hvert år om lag 19 millioner store stekeformer og 51 millioner mindre aluminiumformer, for eksempel til leverpostei og kattemat. Til sammen utgjør dette om lag 670 tonn emballasje, opplyser Grostøl i en pressemelding fra Grønt Punkt.

Han konstaterer at nordmenns vilje til å være miljøvennlige er stor, men at mye verdifull aluminium haner i restavfallet fordi det skorter på kunnskapene om gjenvinning.

Ifølge Hydro kan aluminium resirkuleres i det uendelige uten tap av kvalitet. Man kan lage 20 nye stekeformer av omsmeltet aluminium for den energien det krever å produsere én stekeform ved hjelp av primæraluminium.

Besteforeldrene er best

Mens hele 43 prosent av de over 60 år legger stekeformene i metallinnsamlingen, er det bare 14 prosent av personer under 30 år som kildesorterer dette avfallet riktig, viser målingen til TNS.

– Tallene viser at det er en god del yngre mennesker som med fordel kunne lære litt av foreldrene og besteforeldrene sine når det kommer til kildesortering og gjenvinning, sier Grostøl.

Oslofolk er i særklasse dårligst til å kildesortere stekeformer. Bare 16 prosent gjør dette riktig, ifølge målingen.

Om Grønt Punkt Norge

  • Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plastemballasje, metallemballasje, glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
  • Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle bedrifter til å ta miljøansvar for den emballasjen de sender ut på markedet.
  • Norske bedrifter har et ansvar for emballasjen også etter at den er tom. Som medlem i Grønt Punkt Norge kan bedriften være trygg på dette miljøansvaret ivaretas. I over 20 år har materialselskapene som eier Grønt Punkt Norge sørget for at emballasje over hele landet samles inn og blir gjenvunnet.

(Kilde: Grønt Punkt)

Kommentarer til denne saken