Kvinne slo ektefelle i rullestol til blods

Artikkelen er over 2 år gammel

En kvinne i 60-årene er igjen dømt for å ha utøvd grov vold mot ektemannen, som er betydelig eldre og rullestolbruker.

DEL

Kvinnen er funnet skyldig i å ha oppført seg krenkende og voldelig mot sin egen ektemann. I fjor høst dyttet hun ektefellen ut av rullestolen ig slo ham flere ganger med en peiskrok. Ektemannen, som er nærmere 80 år, ble påført flere kutt på leggene som måtte stripses ellers sys.

I et annet tilfelle trillet hun den tynnkledde ektemannen ut på verandaen og lot ham sitte der i minusgrader. Samme dag, i februar i fjor, dyttet hun ham ut av rullestolen og slo ham gjentatte ganger i ansiktet eller på kroppen.

Tilregnelig

Kvinnen er tidligere vurdert som lettere psykisk utviklingshemmet, men ikke i større grad enn at hun er ansett som strafferettslig tilregnelig.

Valdres tingrett fant flere formildende omstendigheter. En av dem er at den eldre ektemannen bevisst skal ha provosert henne. I rette kom det fram at han visste «hvilke knapper han skulle trykke på». Likevel valgte retten å dømme kvinnen til en fengselsstraff, siden det handlet om et gjentatt forhold, og at voldsutøvelsen ble karakterisert som grov og gjort mot en forsvarsløs person.

Kvinnen er også funnet skyldig i å ha brukt vold mot to ansatte i hjemmesykepleien som kom til boligen deres etter at de var blitt varslet. Men graden av vold ble vurdert som relativt liten.

Formildende

Aktor mente at handlingene burde gi seks-sju måneders fengsel. Retten støttet seg til kvinnens forsvarer, som la vekt på at selv om mannen var fysisk forsvarsløs i rullestolen, var hen henne psykisk overlegen. Etter et langt ekteskap burde han vite at hun har svak impulskontroll, og at hun han reagert på samme måte tidligere. Samtidig er han avhengig av henne for pleie og innkjøp.

Derfor endte retten med å dømme kvinnen til 30 dagers i fengsel, samt 60 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år. Retten sier samtidig at Kriminalomsorgen bør vurdere om hun er soningsdyktig.

Artikkeltags