Øystre Slidre er norges niende største reiselivskommune

Beitostølen og Øystre Slidre er Norges niende største turistkommune. En viktig årsak er helårsturismen. Foto: Ingvar Skattebu

Beitostølen og Øystre Slidre er Norges niende største turistkommune. En viktig årsak er helårsturismen. Foto: Ingvar Skattebu Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Beitostølen rir fortsatt på bølgen, og plasserer Øyster Slidre som Norges niende største turistkommune, målt i antall overnattinger

DEL

Statistisk Sentralbyrås ferske gjestedøgnstall for perioden januar og ut april i år foreligger. Det betyr at årets påske er med i disse tallene.

Det er tilbakegang i forhold til i fjor både for Norge totalt sett, og for begge de to store vinterturisme-fylkene Oppland og Buskerud. Også de store vintersport-destinasjoner i Oppland og Hallingdal taper terreng, bortsett fra Lillehammer som holder stand med pluss 0,1 prosent, og Øystre Slidre Beitostølen som kom ut med 2,7 prosent økning ut april i år.

– Sterke tall

– Dette er sterke tall for Beitostølen som viser at stedet befester sin stilling i markedet. Fjellandsbyen overgår de knallsterke fjorårstallene, og øker, selv om vinteren har vært ganske så omtrentlig. Tendensen viser at de andre store destinasjonene i fjellet taper terreng så langt i år. Dette bekrefter det vi vet, at vinter og snø er grunnleggende, men at framgang krever mer enn kun naturens muskler, sier Bjørn B Jacobsen i DestinasjonsKirurgene.

Jacobsen sier at variasjonene for destinasjonene i Oppland er store. Ringebu/Kvitfjell har minus 15,5 prosent, Øyer/Hafjell minus 3,6, og så har Lillehammer pluss 0,1 prosent, og Øystre Slidre/Beitostølen pluss 2,7.

 Også de to store vintersport-kommunene i Hallingdal taper. Hemsedal går tilbake med 14,9 prosent og 44.700 gjestedøgn, mens Hol/Geilo går tilbake med 5,4 prosent som betyr minus 10.000 gjestedøgn.

Lillehammer størst i Oppland

– I volum er Lillehammer Norges åttende største turistkommune i denne perioden, med 123.720 gjestedøgn, mens Øystre Slidre/Beitostølen er hakk i hæl som Norges niende største turistkommune med 100.591, som må sies å være en sterk prestasjon, tatt i betraktning av at Beitostølen har 351 fastboende. Bak Øystre Slidre/Beitostølen følger kommuner som Gol, Voss, Bærum, Øyer, Oppdal.

Nasjonalt sett er rangeringen av fylkene i Norge slik: Oslo, Buskerud, Oppland, Hordaland og Akershus. Oppland er eksempelvis 108.000 gjestedøgn større enn Akershus, og 303.000 gjestedøgn større enn Hedmark.

– For Oppland er det viktig å sørge for en stabil utvikling og unngå for store svingninger. Jeg regner med at når vi får sommertallene utpå høsten, er Oppland tilbake i vater med sterkere gjestedøgnstall, tror Jacobsen.

Ser mot Kina

– Nasjonalt er det en tilbakegang i overnattingstallene pås 2,3 prosent og nær 180.000 gjestedøgn i forhold til samme periode i fjor. Kina, som er det heteste i norsk så vel som i internasjonal reiseliv, øker imidlertid med sterke 86,6 prosent nasjonalt i denne perioden, med pluss 20.525 gjestedøgn. Dette er en god illustrasjon på potensialet som ligger i Kina, der ikke bare Norge men Oppland og vintersport-destinasjonene står ovenfor kolossale muligheter. Det er 300 millioner kinesere som ønsker å lære seg å gå på ski, og fokuset på vintersport i Kina bare øker og øker, ikke minst fordi Beijing har vinter-OL i 2022. Det er spennende satsinger på gang både på regjeringsnivå og i Oppland, vis-à-vis satsinger mot Kina, sier Jacobsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken