Gå til sidens hovedinnhold

Høna blir til geit

Artikkelen er over 5 år gammel

– Vi skal ikke bare delta. Vi skal vinne, sier optimistiske skoleelever ved Raufoss ungdomsskole.

Det elevene på Raufoss er skråsikre på å vinne, er en landsomfattende matkonkurranse for ungdomsskoletrinnet; NM i lunsj. Ved hjelp av sine lærere har de skaffet seg gode samarbeidspartnere og i fellesskap klekket ut en glimrende idé.

Høna og geita

Elevenes bidrag er å lage ei potetsuppe, kokt på høne. Pengene de får inn, går til Kirkens Nødhjelp og deres geiteprosjekt. Målet er at lunsjprosjektet på Raufoss skal føre til at mennesker i fattige land kan få geiter som gir næringsrik mat og et levebrød. Altså; høna blir til geit.

– Allerede nå har vi sponsorer som er villig til kjøpe geiter, sier skoleassistent Henning Åmot på vegne av elevene.

NM i lunsj

NM i lunsj er et samarbeid mellom opplysningskontorene, Norges sjømatråd og Helsedirektoratet. Ungdomsskoleelevene utvikler og bestemmer en lunsjmeny. De skal bestemmer hvordan maten skal presenteres og hvordan prosjektet markedsføres. De lager en logo og etablerer en egen Facebook-side.

Prosjektet på Raufoss er kalt Duggul.

Juryen bedømmer prosjektene ut fra presentasjonen på Facebook. De beste konseptene går til en tv-sendt finale i Stavanger 20. januar 2017.

Lokal mat

På Raufoss har ungdomsskolen valgt å satse på lokal mat. De har innledet et samarbeid med Mat fra Toten og får alle råvarer som grønnsaker og en helt ny potetsort, gratis. Høner har de også kontroll på.

– Høner er et produkt som ofte blir kastet. Men det er utmerket mat, sier Åmot.

Som inspirator har de hentet kokken Nils Fredrik Tangnes, som hjelper til med å smaksette potetsuppa. Allerede nå er flere varianter laget og prøvd ut.

I tillegg til suppa, blir det servert havrebrød og nøtteyoghurt.

9. desember

Fredag 9. desember er avsatt som den store lunsjdagen på Raufoss. Da skal maten serveres til elever, ansatte ved skolen og representanter fra samarbeidsparter. Kommuneledelsen er også invitert. I utgangspunktet blir måltidet gratis, men det er anledning til å betale litt for seg. Alle pengene som elevene skaffer via prosjektet kanaliseres uavkortet til Kirkens Nødhjelp og geiter til fattige.

Vinnerne av NM i lunsj får 100.000 kroner i premie.

Kommentarer til denne saken