Professor: – Dette har vi øvd på

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

En spesialdesignet smitteambulanse vil stå klar på den militære delen av Oslo lufthavn for å ta imot den norske legen som er smittet av ebola i Sierra Leone.

– De tingene som nå skal gjøres, har vi øvd på. De øvelsene vi kjører, er designet for akkurat dette med hjemkomst og hjemføring av smittede, sier professor i utbruddsepidemiologi Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø til Nordlys.

Olsvik er medlem av Forsvarets spesialgruppe Rapidly Deployable Outbreak Investigation Team (RDOIT). Han er orientert om smitten og satt i beredskap i forkant av at kvinnen skal lande i Norge, skriver avisen.

Ifølge Olsvik vil kvinnen bli fraktet til Norge i fly via en ekstern kontraktør. Idet hun lander på den militære delen av Oslo lufthavn, står en spesialdesignet smitteambulanse klar for å ta henne imot.

Isolasjonsavdeling

Deretter blir kvinnen fraktet til isolasjonsavdelingen på Oslo universitetssykehus, der hun skal få behandling.

– I utgangspunktet er det ingen standard behandling. Det finnes dog medikamenter – ett av dem prøvd ut i USA, men kun i små mengder. I tillegg finnes antistoffer en kan få tak i, men det er ikke testet så mye. Denne prosessen med å få tak i medikamenter jobber vi nå intenst med, sier Olsvik.

Han legger til at nordmenn ikke har noen grunn til å frykte smitte.

– For det første er sykdommen i en fase som ikke er veldig smittsom. Det er andre er at det tas forholdsregler under overføringen på Gardermoen og videre til sykehus, sier Olsvik til Nordlys.

Fjernparkering

Lasse André Vangstein, pressekontakt ved Oslo lufthavn, sier til NTB at flyet med den ebolasmittede kvinnen ikke vil komme i kontakt med noen av bygningene på Gardermoen.

– Flyet lander på vår rullebane. Så vil det kjøre til en fjernparkeringsplass som ikke er tilknyttet noen terminal eller andre byggverk. Der vil pasienten bli hentet og kjørt vekk i ambulanse, sier Vangstein.

Ifølge VG vil pasienten etter alt å dømme bli mottatt ved CBRNe-senteret på Ullevål sykehus. Der er spesialtrent helsepersonell til stede for å ta imot ebolapasienter.

(NTB)

Artikkeltags