Støre mener Listhaug bidrar til Ap-hat

Oslo  20180313.
Partileder Jonas Gahr Støre på Arbeiderpartiets landsstyremøte.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo 20180313. Partileder Jonas Gahr Støre på Arbeiderpartiets landsstyremøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Norge har en justisminister som nører opp under hat, og en statsminister som lar høyrepopulister i egne rekker holde på, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

DEL

I sin tale til partiets landsstyremøte tirsdag tok han på nytt et kraftig oppgjør med justisminister Sylvi Listhaug (Frp) og hennes Facebook-oppdatering om at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Støre slo fast at samboerskapet med Frp har ført Høyre og regjeringen «til uanstendighetens utmark».

– På en helg ble noe i norsk politikk endret, sa Ap-lederen til langvarig applaus fra møtedelegatene.

Vurderer mistillit

Etterpå ble han av pressen spurt om Ap vil støtte eller selv fremme et mistillitsforslag mot den kontroversielle Frp-statsråden.

– På et mellommenneskelig nivå vil de fleste si at de ikke har tillit til denne personens meninger, men Ap har ikke tatt en beslutning om å reise mistillitsforslag, svarte Støre og sendte ballen videre til statsministeren.

– Inntil videre er det en avklaring fra Erna Solberg vi ber om, tilføyde han.

I talen sa Støre at Norge i tiden etter 22.-juliterroren sto sammen om å ta vare på dem som ble rammet, og om å bekjempe terrorhandlinger og hatet som «drapene på våre ungdommer sprang ut av».

– I dag har vi en regjering som rokker ved dette, hevdet Ap-lederen.

Hat

Støre fortsatte med å anklage Listhaug for bevisst og kalkulert å nøre oppunder hatet som tok så mange liv 22. juli. Han fulgte opp med en bredside mot statsministeren «som – igjen – med et skuldertrekk viser sin feighet og lar høyrepopulistene i egne rekker holde på».

Støre slår seg ikke til ro med at Solberg de siste dagene har sagt at hun synes bildebruken og tonen i Listhaugs innlegg var for tøff og over grensen for hva som er akseptabelt i en politisk debatt.

– Hun har siden lørdag gitt tre ulike svar og flyttet grensepostene fra gang til gang, hevder han.

Selvkritisk

I opptakten til landsstyremøtet har debatten i Arbeiderpartiet og fagbevegelsen gått høyt om norsk tilslutning til EUs energibyrå Acer. Temaet ble bare indirekte berørt i talen, men Støre varslet på pressemøtet etterpå at en snarlig avklaring vil komme.

Etter det NTB kjenner til har Ap håp om å forhandle fram en avtale på Stortinget i løpet av denne uken, som partiledelsen håper vil bli godt mottatt av så vel kritikere som tilhengere til Acer.

I stedet for å røpe Aps posisjoner om Acer, beskrev Støre i talen hva han mener er forklaringen på alle problemene som rir Ap om dagen. Diagnosen er drepende: Arbeiderpartiet når ikke fram til velgerne. Budskapet og sakene «går lett over hodene på folk og under radaren for de aller fleste».

– Ap må komme nærmere velgerne og i større grad være til stede i debattene som går rundt kjøkkenbordet til folk, poengterte Støre.

Innvandring

Konkret viste partilederen til at Ap ikke engasjerte de mange velgerne i fagbevegelsen, og heller ikke har vært nok til stede i innvandringsdebatten.

– For mange av velgerne opplevde at vi skygget unna innvandring som tema – i frykt for å spille på Frps banehalvdel. Det var feil. Vi skal ta den debatten, men vi skal ta den på våre premisser, sa han.

Støre kom også med nyheten om at Ap setter ned et utvalg som skal se på barn og unges oppvekstvilkår.

– Norge er blant de beste landene å vokse opp i. Men ikke for alle. Arbeiderpartiet skal gjøre mye mer for barn og unge som har det vanskelig, sa Støre.

Utvalget skal legge fram forslag til ny politikk for landsmøtet i 2019.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken