Gå til sidens hovedinnhold

– Nedtur for bredbånd og distrikt

Artikkelen er over 4 år gammel

OSLO: Stortingsrepresentant Tore Hagebakken (Ap) fnyser av budsjettforslaget.

– Regjeringen halverer tilskuddene som skal bidra til utbygging av bredbånd i geografiske områder der det ikke er kommersielt grunnlag for investeringer. Ikke til å tro! Nok et slag i ansiktet på Distrikts-Norge fra regjeringen, mener han.

Hagebakken påpeker samtidig at regjeringen foreslår å kutte om lag 20 prosent i de distriktspolitiske virkemidlene.
 

For små fra før

– Tilskuddet til bredbåndsutbygging var for små fra før, og regjeringen gir blaffen i at stortingsflertallet i fire år har måttet plusse på flere titalls millioner. Det Høyre og Frp kommer med er nesten 100 millioner mindre enn nivået vi rødgrønne lå på for hele fem år siden. I nasjonal transportplan har vi gått for 6 milliarder over 12 år, altså i snitt 500 millioner pr. år, understreker Ap-representanten overfor OA.

Han fortsetter:

– Det Erna og Siv unner innbyggere og næringsliv i Bygde-Norge er 67 millioner. Det er ikke mer enn hva Oppland trenger alene. Det ligger inne søknader for nærmere 600 millioner, etter det jeg kjenner til. Dette er en svært uheldig situasjon, særlig for et fylke som vårt der bare litt over halvparten av husstandene har høyhastighets nett.

Hagebakken forteller at han har møtt skolebarn, næringsdrivende, hvorav flere innenfor reiseliv, og folk som prøver å bruke offentlige tjenester på nett.

– De er fortvilet. Og dagens statsbudsjett er en eneste nedtur. Også med tanke på bruk av velferdsteknologi er dette håpløst. Innovativ omsorg trengs ikke minst i grisgrendte strøk. Vi er i ferd med å få et digitalt klasseskille. Vi må få til et flertall i Stortinget for en helt annen satsing.
 

Leverer ikke

Tore Hagebakken er nybakt medlem av helse- og omsorgskomiteen og mener at regjeringen ikke leverer på de store utfordringene – opprusting av sykehusene eller styrking av eldreomsorgen fordi kommuneøkonomien er for svak.

– Aktivitetsveksten på to prosent i sykehusene demmer så vidt opp for demografi, økte utgifter til legemidler og økte investeringer i bygg og utstyr. Det er ingenting her som gir sykehusene det handlingsrommet som er nødvendig for å gi et løft for pasienter og ansatte. Nok en gang svikter Høyre hva deres helseminister tidligere var høyt på banen og lovet om sykehusbudsjettene, mener Hagebakken.

Stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap) er også svært kritisk til budsjettforslaget:

– Det er et svært svakt kommuneopplegg, noe som innebærer at kommunene ikke får økte rammer neste år. Fylkeskommunene kommer også dårlig ut. Videre er tilskuddet til IKT i offentlig sektor halvert. Til sammenlikning var det på 1,7 milliarder kroner da jeg satt i regjering. Det er vanskelig å fornye offentlig sektor når den ikke får ta i bruk nye hjelpemidler, poengterer hun.

Aasrud påpeker videre at økt moms på reiseliv vil bli krevende for Oppland med sine mange reiselivsbedrifter.

– Det vil ramme Oppland særdeles hardt, understreker Rigmor Aasrud.

Kommentarer til denne saken