Ketil Kjenseth ny leder i Stortingets energi- og miljøkomité

NY KOMITÉLEDER: Ketil Kjenseth fra Venstre. ARKIVBILDE

NY KOMITÉLEDER: Ketil Kjenseth fra Venstre. ARKIVBILDE Foto:

Venstres Ketil Kjenseth er utpekt som ny leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

DEL

49-åringen fra Gjøvik etterfølger dermed partifellen og totningen Ola Elvestuen i vervet. Han er som kjent nyslått klima- og miljøminister.

– Nå skal det grønne skiftet gjøres fra Toten og Gjøvik, smiler Kjenseth.

Nært samarbeid

Han forteller til OA at posisjonen ble avgjort i gruppestyret til Venstre torsdag ettermiddag. Han tiltrer i månedsskiftet januar-februar. Kjenseth har vært medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen i de fire månedene siden Stortinget ble samlet.

Dermed er det klart for et nært samarbeid mellom Kjenseth og Elvestuen:

– Vi samarbeider godt. Vi har faktisk begge gått på Raufoss videregående skole samtidig i 1984–85 uten at vi ble kjent da. Men nå har jeg kjent Ola siden slutten av 1990-tallet, opplyser han.

Ifølge Kjenseth vil de to Venstre-politikerne ha flere felles møtepunkter i løpet av uka. Komitémedlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre skal samtidig ha ukentlige møter med statsråden.

– Jeg skal lose sakene fra Ola og regjeringen gjennom Stortinget og skape flertall for dem. Det blir en stor oppgave siden regjeringspartiene ikke har flertall verken i komiteen eller Stortinget. Derfor må vi få med Kristelig Folkeparti eller andre partier for å få gjennomslag, forklarer han.

Vanskelige saker

For de vanskelige sakene står i kø for den nye komitélederen. Rovdyrforvaltningen er kanskje et av de mest brennbare med sterke meninger på begge sider. Kjenseth sier at han stiller seg bak ulveforliket og at han ikke er imot å skyte ulv. Han slår også fast at det ikke skal være ulv på Toten og Hadeland.

– Vi må finne en balanse på hvor mye som skal tas ut. Det er nødvendig med en aktiv forvaltning. Vi må bli enige om uttaket og bruke erfaringer til å finne et brukbart nivå, sier han.

Ketil Kjenseth ser likevel som kanskje den viktigste oppgaven å få ned klimautslippene i Norge. Han gleder seg over at utslippene fra transportsektoren er redusert, mye takket være satsingen på elbiler. Han ser også at det er på gang flere produksjonsanlegg for biodrivstoff, noe som er interessant for Innlandet. Han mener det er viktig å satse på vannkraft, men vil skåne Vinda i Valdres siden det er det siste store vassdraget i Valdres som ikke er bygd ut.

– Videre må vi bygge mer i tre og massivtre. Norwegian Wood Cluster med sete i Gjøvik har store ambisjoner i så måte, mener den nye komitélederen.

Artikkeltags