Gå til sidens hovedinnhold

– Vi må satse på framtidens yrkesfagarbeidere

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det er skammelig at yrkesfagelever må bruke utdatert og helseskadelig utstyr i opplæringen, sier leder for Elevorganisasjonen i Oppland, Nora Aase Urnes, i en kommentar til regjeringens budsjettforslag.

– Elevorganisasjonen krever et løft i utstyrsparkene. Norske yrkesfagelever opplever å ikke gjenkjenne bedrifters utstyr når de blir utplassert fordi skolenes utstyrsparker utdaterte. Det er nå opp til fylkespolitikerne å gi elevene den skolehverdagen de fortjener, mener hun.

Urnes peker på at mange lærlinger får bakoversveis av å bli utplassert hos bedrifter, og å starte læretiden sin. Det er fordi utstyret og redskapene de møter i arbeidslivet er mye mer moderne enn utstyret som finnes på skolene.

– Det er uakseptabelt at elever må kjøpe ekstra sikkerhetsutstyr fordi redskapene i byggehallen er helsefarlige. Det er ikke noe poeng i å lære bort utdatert programvare til elektrofagelevene når de må lære det om igjen i læretiden, understreker hun.

– Arbeidslivet er til enhver tid oppdatert. Nå er det på høy tid at skolen følger etter, fastsetter Urnes.

Elevene som i dag går på videregående kommer til å bli våre framtidige ambulansepersonell, elektrikere, helsefagarbeidere, bilmekanikere og tømrere. Elevorganisasjonen krever at disse elevene får det de trenger for å gjøre sin jobb i samfunnet.

– Til sjuende og sist handler det om å heve statusen til yrkesfagene. Hvis politikerne prioriterer penger på yrkesfag vil elevene få en verdig opplæring, og yrkesfag vil bli promotert på en positiv måte, avslutter Urnes.

Kommentarer til denne saken