– Vi må satse på framtidens yrkesfagarbeidere

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

– Det er skammelig at yrkesfagelever må bruke utdatert og helseskadelig utstyr i opplæringen, sier leder for Elevorganisasjonen i Oppland, Nora Aase Urnes, i en kommentar til regjeringens budsjettforslag.

– Elevorganisasjonen krever et løft i utstyrsparkene. Norske yrkesfagelever opplever å ikke gjenkjenne bedrifters utstyr når de blir utplassert fordi skolenes utstyrsparker utdaterte. Det er nå opp til fylkespolitikerne å gi elevene den skolehverdagen de fortjener, mener hun.

Urnes peker på at mange lærlinger får bakoversveis av å bli utplassert hos bedrifter, og å starte læretiden sin. Det er fordi utstyret og redskapene de møter i arbeidslivet er mye mer moderne enn utstyret som finnes på skolene.

– Det er uakseptabelt at elever må kjøpe ekstra sikkerhetsutstyr fordi redskapene i byggehallen er helsefarlige. Det er ikke noe poeng i å lære bort utdatert programvare til elektrofagelevene når de må lære det om igjen i læretiden, understreker hun.

– Arbeidslivet er til enhver tid oppdatert. Nå er det på høy tid at skolen følger etter, fastsetter Urnes.

Elevene som i dag går på videregående kommer til å bli våre framtidige ambulansepersonell, elektrikere, helsefagarbeidere, bilmekanikere og tømrere. Elevorganisasjonen krever at disse elevene får det de trenger for å gjøre sin jobb i samfunnet.

– Til sjuende og sist handler det om å heve statusen til yrkesfagene. Hvis politikerne prioriterer penger på yrkesfag vil elevene få en verdig opplæring, og yrkesfag vil bli promotert på en positiv måte, avslutter Urnes.

Artikkeltags