Gå til sidens hovedinnhold

Erna vil at alle kommuner skal gjøre som Gjøvik

Artikkelen er over 4 år gammel

Flyttingen av middagen fra midt på dagen til ettermiddagen har gitt så gode resultater at statsministeren mener alle kommuner bør gjøre som Gjøvik.

– Underernæring er et alvorlig problem hos eldre, men vi ser at små endringer i hvordan man organiserer måltidene og når måltidene serveres har stor effekt, sier statsminister Erna Solberg.

Tirsdag ettermiddag, klokka 15.30, spiste hun middag sammen med beboere på Bjørkelia i Gjøvik. Klokkeslettet er av stor betydning, for 15.30 er det nye tidspunktet for servering av middag ved alle omsorgssentrene i kommunen. Alle omsorgssentrene har flyttet middagen eller er i ferd med å gjøre det etter at Bjørkelia ved Sørbyen omsorgssenter testet ut nye tider for måltidene og oppnådde svært gode resultater.

LES OGSÅ: Nå slipper de å spise middag klokka 12.30

Går opp i vekt

Jamei Mohsen var pådriver for å teste ut flyttingen av middagen i Bjørkelia, og han redegjorde for ideen, gjennomføringen og resultatene de har oppnådd mens statsministeren lyttet.

– Mange av beboerne var underernærte, og vi reflekterte over teamet. Vi måtte gjøre noe for å få opp matlysten. Beboerne har gått opp i vekt, de har bedre nattesøvn og fått økt trivsel, sa Mohsen.

Han kunne også fortelle at middagen har blitt et sosialt treffsted. Nå er det ikke lenger et tidspunkt for å fylle magen og få medisiner. Det er en samling rundt bordet for hygge. Mohsen fortalte også at de sitter lenge rundt bordet, noe som har ført til bedre språk blant beboerne.

Erna Solberg på Gjøvik-besøk 

Bedre hverdag for ansatte

Avdelingsleder Martha Østby kunne fortelle at endringen ikke har kostet en krone, men den kostet innsats og vilje. Rett før oppstart var ikke alle ansatte like positive til å endre rutinene.

– Jeg tror det var den tøffeste perioden i Bjørkelia. Mohsen fikk mye motstand, fortalte hun.

Det tok imidlertid ikke lang tid før ansatte var med overbevist.

– Det har gått utrolig smertefritt. Ansatte oppdaget hvor mye tid som ble frigjort på dagtid. Ansatte har fått en mye bedre hverdag, sier Østby.

Følger Østre Toten etter?

Regjeringen har virkelig omfavnet «Bjørkelia-modellen», og helseminister Bent Høie har vist til Bjørkelia ved flere anledninger. Både Høie og Solberg oppfordrer alle norske kommuner til å flytte middagen til et senere tidspunkt. På kommunalkonferansen i høst ble Høyres lokalpolitikere oppfordret til å fremme forslag om flytte middagen til senere på dagen. De bruker også Facebook til å spre budskapet.

– Kommuner bør ha en god begrunnelse for å servere middag tidlig, mener Solberg.

I Østre Toten har Høyres Tove Beate Skjolddal Karlsen sørget for at tidspunkt for middagsservering blir tema i kommunestyret onsdag kveld.

– Da jeg var kommunalminister erfarte jeg at det er mye kommunene kan lære av naboen, sier Erna Solberg.

LES OGSÅ: Her serveres de syke fem måltider på 9 timer. Så går det 15 timer til det neste.

Kommentarer til denne saken