Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot omreisende håndverkere: – Du kan bli medansvarlig for skatteunndragelser

Artikkelen er over 3 år gammel

Politiet og Skatteetaten går ut med opplysninger vedrørende omreisende steinleggere og håndtverkere, og ber folk avvise ethvert tilbud.

Ifølge en pressemelding OA er i besittelse av strømmer meldingene inn til politiet og Skatteetaten om mobile håndtverkere i distriktet, som angivelig går fra dør til dør for å tilby sine tjenester.

Utover fysisk kontakt deler de ut brosjyrer til norske huseiere, hvor mengden av type arbeid de er i stand til å utføre er listet.

– Vi fikk de første meldingene tidlig i mai fra flere steder i det sentrale østlandsområdet, og mye tyder på at de også har spredt seg til andre distrikter, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen og tilføyer:

– I tillegg til steinlegging og asfaltering tilbyr de også andre tjenester som taktekking, fasadevask, og beising og maling av hus.

Potensielt svart arbeid

De omreisende arbeiderne oppfordrer til at jobben de står klare til å utføre betales kontant. Et tegn på at noe lumsk er på ferde, ifølge skattekrimsjefen.

– Kontant betaling eller at det oppfordres til det, er en sterk indikasjon på at arbeidet utføres svart, påpeker Kristiansen.

– Dette er virksomheter som ofte ikke er registrert i Merverdiavgiftsregisteret og driver helsvart, og som også står bak annen kriminell virksomhet. De kan oppføre seg truende, dersom de ikke får det som de vil, opplyser informasjonssjef Karin Røn.

 

– Et samfunnsproblem

Skatteetaten ber huseiere være på vakt, og legger til at dersom man mottar tjenestene og overstiger et firesifret beløp, gjør man seg medansvarlig i håndtverkernes operasjoner.

– Dette er et samfunnsproblem, og politi, Arbeidstilsynet og Skatteetaten jobber for å bekjempe det. Vi klarer ikke dette alene, så vi er avhengig av at man ikke benytter seg av disse tjenestene, forteller Kristiansen.

– Dersom du betaler over 10.000 kroner kontant kan du bli medansvarlig for steinleggernes skatteunndragelser, og du kan også bli straffet for medvirkning til unndragelse av skatt og mva hvis du bruker disse personene, legger han til, og tilføyer at betaling via bankkonto nødvendigvis ikke er noen garanti mot svart arbeid.

– Som kunde bør du derfor be om kontrakt og faktura og påse at kontrakten og fakturaen inneholder organisasjonsnummer med MVA bak. Du bør også be om å få se HMS-kortet som skal være utstedt av Arbeidstilsynet og som alle håndverkere må ha.

Ødelegger for «rene» bedrifter

Foruten å utsette deg selv for skatteunndragelse og medvirkning til svart arbeid er det ytterligere konsekvenser som medfølger.

– Du ødelegger for de som prøver å drive seriøst. I tillegg mister du noe så åpenbart som retten til å reklamere, sier skattekrimsjefen og oppfordrer avslutningsvis:

– Det sikreste du kan gjøre er å avvise disse omreisende håndtverkerne når de dukker opp.

Kommentarer til denne saken