Med planter og bedre lys i klasserommet skal elevene ved Land Montessoriskole bli friskere og mer konsentrerte.
Daglig leder i Land Montessoriskole og Land Monstessoribarnehage, Unn Silje Brattsveen, forteller at skolen i samarbeid med selskapet BioOffice i Oslo har hatt et prøveprosjekt i vinter med spesielle planter og kunstig dagslys i alle undervisningsrommene på skolen, og at de trolig er den første skolen i verden som bruker biologisk læringsmiljø.
Bedre inneklima
Brattsveen understreker at prøveprosjektet har hatt stor effekt på inneklimaet på skolen.
– Vi har skifet ut alle lysrørene i armaturene i taket, og fått masse grønne planter i alle klasserommene, og vi merker at dette gir utslag i bedre inneklima på skolen. Flere av elevene forteller at de også føler seg mindre trøtte, og har mindre vondt i hodet, forteller Unn Silje Brattsveen.
Hun oppsummerer prosjektet som svært spennende og interessant, og skolen har i første omgang skrevet en treårskontrakt med BioOffice som på sin side skal følge opp med service på planter og belysning.
Bred forskning
Daglid leder i BioOffice, Jørn Viumdal, forteller at om 10–15 år vil biomiljø være normen for arbeidsmiljø over hele verden.
– Vi mennesker er skapt for å være i kontakt med naturen. I dag tilbringer mange dessverre altfor mye tid inne. Ved å flytte naturen inn, skaper vi et miljø som bedrer inneklimaet betydelig, understreker Viumdal
Han forteller at det er en utstrakt forskning gjennom mange år, blant annet fra NASA som har ført til kunnskapen rundt biomiljø.
– Vi bruker såkalte truelight lysrør eller fullspektret lysrør, noe som det nærmeste vi kommer dagslys. Plantene vi bruker heter Aglonema, og er en planteslekt i myrkonglefamilien fra de indomalaysiske områdene, forteller Viumdal.
– Effekten er mye større enn vi har vært villige til å tro. Forskningen viser at tretthet, vondt i hodet og hoste er redusert med 30–40 prosent, mens konsentrasjonsvansker, irritert nese, tørr og sår hals har blitt redusert med mellom 20 og 30 prosent, og miljøet gjør også at stressfaktoren blir mindre. Man trives rett og slett mye bedre, understreker Viumdal.
– Vi har fått en bedre skoledag hos oss, noe både vi lærere og elever er glade for, avslutter Unn Silje Brattsveen.