Birger (82) har samlet inn en kvart million til hjelpekorpset årlig

I påsken er givergleden så stor at Birger Martinsen har full jobb med å samle og sortere pantegods på fulltid.

I påsken er givergleden så stor at Birger Martinsen har full jobb med å samle og sortere pantegods på fulltid. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hyttefolket i Øystre Slidre er gavmilde med flaskepanten. Det sørger for det meste av inntektene til Øystre Slidre Røde Korps hjelpekorps.

DEL

– Dette er pensjonistjobben min, sier Birger Martinsen mens han rydder og samler pantegods rundt containerne ved stølsvegen Moane-Fullsenn.

82-åringen har siden han pensjonerte seg fra sine mange år for Coop fartet kommunen rundt sammen med kona og samlet og levert pantegods fra mottaksplasser i hytteområder, stølsveger og på Beitostølen.

– I fjor tok vi inn 235.000. I år tror jeg det blir en del mer, sier Martinsen. I 13 år har han brukt betydelige mengder tid til å betjene innsamlingen av pantegods.

– Til sammen har vi fått inn rundt halvannen million kroner til hjelpekorpset, sier Martinsen fornøyd.

Mye jobb, mye penger

For Øystre Slidre Røde Kors Hjelpekorps er flaskepanten den klart største inntektskilden. Korpset får godtgjort innsatsen ved leteaksjoner som er iverksatt av politiet. Men det er panteaksjonen som drar det største lasset.

– Det sørger for at vi har god økonomi i korpset. Og det trengs, for vi har mye utstyr som skal oppgraderes jevnlig. Vi har en egen hytte på Beitostølen der vi har beredskap. Nå i påsken har vi alltid fire personer på vakt, sier Martinsen.

Han opplever at hyttefolket setter pris på å ha et lokalt hjelpekorps som kan trå til hvis uhellet skulle være uten, eller noen skulle gå seg bort. Selv har han stor glede av å gjøre denne jobben, godt hjulpet av tre ivrige kvinner som er med og sorterer alt som Martinsen kjører til lageret Røde Kors har i Skammestein.

I 2017 samlet Birger Martinsen inn pantegods for 235.000 kroner. I år tror han beløpet blir høyere.

I 2017 samlet Birger Martinsen inn pantegods for 235.000 kroner. I år tror han beløpet blir høyere. Foto:

Taper noe, vinner noe

Martinsen har merket seg at endringer i panteordningene også påvirker aksjonen til Røde Kors. Panten på glassflasker er blitt borte, og der merker han.

– Ølflasker og festbrus er det ikke pant på lenger.

– Derimot er det vedtatt at panten skal økes på bokser og plastflasker, og det kommer oss til gode, sier han.

I sum har panteaksjonen i Øystre Slidre gitt over 200.000 kroner gjennom flere år.

– Det viktigste for oss er at alle disse pengene går direkte til hjelpekorpset. Det går an å trykke på Røde Kors-knappen på automaten i butikken, men disse pengene går til Røde Kors sentralt, sier Martinsen. Ved å levere til containeren i hytte- og fritidsområdene går pengene uavkortet til det lokale hjelpekorpset.

Tyveri irriterer

Fjorårets resultat på 235.000 kom på tross av at det ble oppdaget noe tyverier fra innsamlingsstedene.

– Jeg kan ikke si at det er noe stort problem. Men det er fryktelig irriterende å finne halvfulle containere når vi vet at det har vært tyver på ferde. Vi vet at det er sett folk som har stått med mange plastsekker fulle av pantegods ved panteautomaten på butikkene, samtidig som de ikke ser ut til å ha god samvittighet. Men å bevise at dette er stjålet fra våre mottak er vanskelig, medgir Martinsen.

Han vet at dette har vært et problem for andre hjelpekorps også, og nevner Aurdal og Etnedal.

– Som sagt, noe stort problem er det ikke. Men det er nok til at jeg tror at hvis vi unngår dette i år, vil inntektene overstige fjorårets. Og vi hilser selvfølgelig en økning i panteprisen velkommen. Det vil også øke andelen av gjenvinning, og det er også bra for oss alle og miljøet vårt, sier Martinsen.

Panten på små flasker og bokser økes fra en til to kroner.

Panten på små flasker og bokser økes fra en til to kroner. Foto:

##Nye pantepriser##

I statsbudsjettet for 2018 ble det vedtatt å øke panteprisen på bokser og små flasker fra 1 til 2 kroner

Større plastflasker økes fra 2,50 til 3 kroner

Ordningen skal tre i kraft fra 1. september, slik at bransjen får tid til å endre strekkorder på bokser og flasker og strekkodeleserne.

I Norge returneres rundt 90 prosent av drikkeemballasje med panteordning.

Med dette ligger Norge helt i verdenstoppen i retur av denne typen emballasje.

Pant på glassflaker er borte for alle produkt.

Kilde: Petter Nome, Bryggeriforeningen

Artikkeltags