Over 17 millioner kroner til pasienter som fikk behandling på feil sted på kroppen

FOPRVEKSLER: Feil øye, feil kne eller feil ankel er blitt operert, viser statistikk fra Norsk Pasientskadeerstatning.

FOPRVEKSLER: Feil øye, feil kne eller feil ankel er blitt operert, viser statistikk fra Norsk Pasientskadeerstatning. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det skjer at tannlegen trekker feil tann, og at kirurgen opererer i det friske øyet. Siden 2012 har uheldige pasienter fått 17 millioner kroner i erstatning.

DEL

Siden 2012 har til sammen 48 pasienter fått utbetalt 17,3 millioner kroner i erstatning etter å ha blitt behandlet på feil sted på kroppen, opplyser Norsk pasientskadeerstatning (NPE). Noen har fått fjernet en kroppsdel det ikke var nødvendig å fjerne, ifølge NPE, som poengterer at feilbehandlingen har medført smerter, lammelse, nedsatt bevegelighet og infeksjoner for pasientene.

I de 48 sakene er det alt fra feil tann som er trukket, til at legen har forvekslet eksempelvis hvilket øye, kne eller ankel som skulle opereres. Over halvparten av sakene, 27, gjaldt ortopedi, mens 14 saker gjaldt operasjon av ryggen, der legene enten har gått inn på feil side eller har operert på feil nivå.

De fleste må reopereres, de trenger mer behandling og får et forlenget sykdomsforløp fordi feilen ble gjort.

Når NPE fastslår at feilbehandling har funnet sted, betyr det også at NPE mener feilene kunne vært unngått, ifølge en pressemelding.

(©NTB)

Artikkeltags