Nordkapp var aldri det store målet for Pål Andreasen fra Torpa. Han har større planer.

Denne uken nådde Pål Andreassen fra Torpa Norges nordligste punkt på fastlandet. Han syklet fra hjembygda tidligere i sommer, og syklet først sørover ned på Sørland, opp Vestlandet og har vært innom alle landets fylker.

– Mange rundt meg har gjort et større poeng av Nordkapp enn meg. Men for meg er dette kun en snuplass, sier han.

Ikke bare skal han sykle hjem igjen, men målet for hele sykkelturen er ikke den geografiske reisen, men spredning av budskapet, skape kontakter og bidra til å støtte og veilede andre som trenger hans gode råd.

Møte mennesker

Vi har tidligere skrevet om Pål Andreassens ferd mot en bedre måte å leve livet på. Hans kamp mot sosial angst og kiloene. Veien fra 185 kilo til 100 kilo.

Under sykkelturen Norge rundt holder han foredrag om sin utvikling og hva han har funnet ut at hjelper for å komme seg videre.

– Det har vært en eneste lang opptur hele veien, sier Pål Andreassen.

Andreassen beskriver møtene med alle menneskene underveis som den største opplevelsen.

– En kommer i prat med en kunde på en bensinstasjon eller en du møter ute på veien, og så har vi plutselig pratet en time, sier han.

Han husker spesielt en dame som sto på en bussholdeplass ved Tromsø. Hun hadde lest om ham i lokalavisen og ville prate om seg selv, om folk i familien, og ville høre hans fortelling.

– Hun lot den første bussen passere, sier Andreassen.

Han har møtt mennesker fra minst ti nasjoner, alle skjønner prosjektet hans og forteller om forholdene i sitt hjemland.

– Jeg ønsket meg en nasjonal debatt, men dette er et internasjonalt tema, sier han.

Og det handler ikke kun om det å bekjempe overvekt, like mange prater med ham om den sosiale angsten, om anoreksi, om rusmisbruk og andre lidelser.

– Alt handler om langsiktighet. Det tar tid å endre livsstil, sier han.

Gode hjelpere

På turen er han avhengig av hjelpere. Det har vært frivillige som har organisert steder for foredrag og annen praktisk hjelp. Han takker sine sponsorer og alle hjelperne og på vei hjem blir det gjensyn med flere av dem. Pål har unt seg en litt lettere tur hjem, Hurtigruta et strekke i Nord, så sykle gjennom Lofoten og Hurtigruta fra Bodø til Trondheim mandag.

Deretter sykle videre hjemover, med foredrag underveis.

Han har ikke tro på å klage, men det er klart han begynner å merke det i kroppen nå. Knær, ankler, en vond rygg, en tå ...

– Det blir mer og mer vondt, men det går på et vis, sier han.

3. september kommer han hjem til Torpa.

– Jeg gleder meg til Vingromsbakka, sier han.

Og deretter er planene mange. Dette er jo bare en begynnelse. Han skal fortsette å spre sitt budskap, fortelle folk hvordan de kan gjøre som ham, endre sitt eget liv.

– Jobben begynner når jeg kommer hjem. Målet er at jeg kan livnære meg på dette til jeg blir pensjonist, sier Pål Andreassen.