Gå til sidens hovedinnhold

- Overdrevet om anabole steroider

Artikkelen er over 18 år gammel

GJØVIK/LOEN: - Det er bortimot latterlig å se alt som hevdes om anabole steroider. Dette er en av de minst farlige medisinene som finnes, mener John Gunnar Oppheim, som er redaktør for internettstedet trim.no.

John Gunnar Oppheim har lest OAs artikler om doping og ungdomsvold, og sendt avisen en kommentar på eget initiativ. Han understreker at han er dopingmotstander, men mener at den offentlige debatten delvis sporer av.

- Det er overdreven fokus på anaboldoping og moralske betenkeligheter ved det. Med den kjennskapen jeg har til dette, sett i forhold til annen medikamentbruk, blir det latterlig, sier trim.no-redaktøren, som også er involvert i driften av nettstedene iform.no (kroppsbygging) og slankenett.no.

Liv og død

Oppheim kaller anabole steroider for medisin - og mener de er nærmest ufarlige.

- De har vært i bruk i over 50 år, mens gjennomsnittsmedisinen i dag bare er 20 år gammel. Uvettige folk har dessuten brukt anabole steroider i vanvittige doser. Hadde det vært en dødelig medisin, ville de omkommet, sier sogningen.

Han omtaler seg selv som treningsekspert, og har tidligere gitt ut bøker og hefter med treningsrelatert innhold.

Andre er verre

Oppheim mener det er mer interessant å se på bruken av for eksempel kortison og antiinflammatoriske medikamenter (midler mot blant annet leddgikt og forkalkninger).

- Man regner med at antiinnflammatoriske tabletter tar livet av 150 personer og gir 15.000 magesår i Norge hvert år. Og dette er ikke medisiner som man kjøper på svartebørsen, sier han.

Bivirkninger

Slik trim.no-redaktøren ser det, resulterer mediefokuset på anabole steroider i ren uthenging av en svak gruppe i samfunnet.

- Brukerne er ofte personer som framfor alt trenger hjelp og bistand. Mennesker med et dårlig selvbilde, sier han.

På nettstedet iform.no beskrives anabole steroider slik: «Oppbyggende fettstoffer som produseres i kroppen i små mengder. Produseres dessverre også syntetisk, og selges ulovlig til de som mener at de trenger dem for å fremme muskelvekst og styrke. Det kan gi svært mange alvorlige bivirkninger å forstyrre kroppens egne, meget finstemte hormonsystemer».