Romraketten klar for oppskyting – kan bli historisk kommende uke

DEN FØRSTE I NORSK HISTORIE: Den helnorsk-produserte romraketten «Nucleus» kan bli den første europeiske i sitt slag til å nå verdensrommet på flere tiår - og den første i norsk historie.

DEN FØRSTE I NORSK HISTORIE: Den helnorsk-produserte romraketten «Nucleus» kan bli den første europeiske i sitt slag til å nå verdensrommet på flere tiår - og den første i norsk historie. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Arbeidet har tatt nærmere ti år, men endelig er tiden inne: Nammo sin romrakett «Nucleus» står klar til take-off på Andøya. Om prosjektet lykkes vil den bli den første norske raketten til å nå verdensrommet.

DEL

– Denne oppskytningen markerer at det er den første norske raketten som kan nå verdensrommet, forteller sjefingeniør for prosjektet, Adrien Boiron til NRK.

– Dette er en demonstrasjonsrakett som vil kunne gi oss muligheter til å videreutvikle og skalere opp til større raketter i fremtiden, legger han til.

Sammen med resten av teamet rundt den helnorsk-produserte raketten «Nucleus» har Boiron tatt plass på Andøya Space Center for å overvære oppskytingen kommende uke.

Målet med raketten, som måler ni meter og innehar en totalvekt på om lag 800 kilo, er å sende den 100 kilometer ut fra jordas overflate til området mesosfæren/termosfæren (det øverste sjiktet i atmosfæren), hvor den da vil kategoriseres å være i verdensrommet.

Video: Nammo

En ekstraordinær merkedag

Morten Brandtzæg, konsernsjef i Nammo, kaller det hele for en historisk milepæl.

– Det tok mer enn ti år, men nå er raketten godkjent av European Space Agency (ESA) og klar til å skytes opp. En gigantisk milepæl for våre ansatte i denne industrien, sier Brandtzæg og tilføyer:

– I framtiden vil vi ha fokus på å skalere opp rakettene og bli en pålitelig partner for den europeiske romindustrien, sier han, som med det understreker sjefingeniør Boiron sin uttalelse.

Værforholdene er av stor betydning

Den eksakte datoen er ikke satt, men vil trolig finne sted i rommet 24. til 28. september. Dagen gjennombruddet markeres avhenger i stor grad av været.

– Om vinden blir for sterk og for uforutsigbar, kan det sette oppskytingen i fare, forteller kommunikasjonsrådgiver Thorstein Korsvold for Nammo AS til NRK.

Uansett utfall, og om været tillater det eller ei, er dette en bragd og vil bli en del av norsk historie.

Vil satse videre

Men selvfølgelig, enhver som har vært del i prosjektet håper å se sin kjæledegge ta steget helt ut i det store ukjente.

– Vi får nok en ekstra «boost» om det blir vellykket. Men planen er uansett å satse videre, bygge større raketter og skalere opp konseptet. Nå i første omgang er målet å sende opp den første helnorske raketten noensinne fra Norge, avslutter Korsvold.

NAMMO Rakett

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken