Gå til sidens hovedinnhold

Årets julimåned tangerer rekorden fra 2014 som tidenes varmeste

Artikkelen er over 2 år gammel

Juli i år er på delt førsteplass med samme måned i 2014 på lista over tidenes varmeste siden registreringene startet i 1900.

Se lokalt vær og badetemperaturer lenger ned i saken!

Gjennomsnittlig døgntemperatur for hele landet var 14,5 grader i juli, opplyser Meteorologisk institutt. Det er det samme nivået som toppnoteringen fra 2014.

Til sammen ble det satt fem nye varmerekorder i norske fylker så sent som fredag. I tillegg til Sogn og Fjordane ble det satt ny rekord i Rogaland, Østfold, Vestfold og Hordaland.

Den varmeste temperaturen fredag var 34,6 grader, målt ved Blindern i Oslo i 17.30-tiden. Norgesrekorden på 35,6 grader ble satt i Nesbyen i Buskerud i 1970.

Opplandsrekorder

Varmeste temperaturen i Oppland ble oppnådd på Bjorli i Lesja kommune 27. juli, hvor det ble målt hele 32.7 grader. Laveste temperatur ble målt på fjellet Juvvasshøi i Lom kommune 9 juli, som faktisk krøp under frysepunktet, -1.1 grad.

Mest nedbør så vi på Preststulen i Vågå, hvor det har «bøttet» ned 82mm, mens det har vært minst på Einavatn – 19mm. Dette er 24 prosent av normalen.

Flest nedbørsdager, 12, har det vært på Hjerkinn.

Gjennomsnittstemperatur: 20.7°CDette er 5.9°C høyere enn normalen

Bildeserie

Slik møter vi varmen på Gjøvik

 

Lokalt vær

I dag er det igjen oppholdsvær etter et midlertidig regnfall. Oppholdsværet skal ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Elbjørg Moxnes fortsette i dagene framover. Moxnes meldte dette på tirsdag:

– Onsdag vil det bli perioder med sol, og ser ut som at det fortsetter videre utover uka. Det er ingen store endringer på gang, så vi vil se skiftende skydekke og stort sett opphold. Men det kan komme noen byger innimellom, spesielt på lørdag, sier hun.

Varmen kommer til å holde seg den også.

– Ingen store endringer i temperaturer. Det kan synke litte gran utover uka, men vi vil se nærmere 25 grader på de varmeste stedene på slutten av uka også, sier hun.

Ifølge yr.no skal Gjøvik-sola stråle fra klokken 12 onsdag fram til rundt klokken 18.00, hvor spredte skylag kan gjøre seg gjeldende. Temperaturene vil nå et toppunkt på 26 grader etter klokken 18.00.

Dagens badetemperaturer

Mjøsa:

  • Evjua Strandpark: 22 C
  • Sveastranda Camping: 21C
  • Hekshusstranda Camping: 22 C

Gjøvik:

  • Fastland: 23C
  • Osbakken (Skumsjøen): 22 C

Randsfjorden:

  • Lyngstrand Camping: 23C

Sillongen: 

  • Toten Hotell Sillongen: 22C

Tyrifjorden:

  • Utvika Camping: 22C

Kommentarer til denne saken