KrF vil trolig holde Thommessen på pinebenken

MØTE OM OVERSKRIDELSENE: Stortingspresident Olemic Thommessen puster ut under møte om overskridelsene i Stortingets byggeprosjekte tirsdag.

MØTE OM OVERSKRIDELSENE: Stortingspresident Olemic Thommessen puster ut under møte om overskridelsene i Stortingets byggeprosjekte tirsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Byggeskandalen er på langt nær over i Stortinget. Onsdag blir stortingspresident Olemic Thommessens politiske framtid tema på flere gruppemøter i partiene. 

DEL

Det er særlig knyttet spenning til hva KrF vil falle ned på når det gjelder tilliten til Thommessen. Partiet holder stortingspresidentens videre skjebne i sine hender: Om de mener han ikke lenger har tillit, har han ikke lenger et flertall bak seg i Stortinget og må gå.

Men om KrF vil konkludere onsdag, er fortsatt åpent. Klokka 14 samles partiets stortingsrepresentanter til gruppemøte.

– Notat på bordet

– Det foreligger ikke noen sak med forslag til konklusjon. Vi har et notat på bordet som redegjør for saken og oppdaterer gruppa, sier kommunikasjonsrådgiver Stig-Øyvind Blystad til NTB.

Ansvaret tynger partier, mener kommentatorer NTB har snakket med.

– KrF har ved flere anledninger utsatt sin stillingtagen. Flere er nok redde for å ikke framstå som et tydelig ikke-sosialistisk parti dersom partiet bryter med de borgerlige i denne saken, sa Fædrelandsvennens politiske redaktør Vidar Udjus til NTB tirsdag.

Høyre splittet

Også Høyre er splittet i synet på Thommessen. Onsdag kom Michael Tetzschner med sterk kritikk av presidentskapet i en kronikk i Aftenposten.

– Fra byggestart sommeren 2014 har presidentskapet innhentet formelle budsjettvedtak på til dels villedende premisser, skriver Tetzschner, som var en av de sterkeste kritikerne av administrasjonen og presidentskapet da byggesaken ble behandlet i Stortinget i juni i fjor etter Riksrevisjonens knusende rapport.

Kritikken rammet den gang særlig Thommessen, som ble gjenvalgt som president med knappest mulig flertall i fjor høst.

– Byggesaken er beretningen om en bestilt krise, der Stortingets funksjon som bevilgende myndighet reelt er blitt undergravet i alle faser, skriver Tetzschner videre.

Finne inndekning

Samtidig skal finanskomiteen ta fatt på arbeidet med å finne inndekning for de nesten 500 millionene som byggebudsjettet har sprukket med.

Kostnadsoverskridelsene vil bli behandlet så raskt som mulig, opplyste finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) til NTB tirsdag.

– Det vi skal gjøre, er å gi en fullmakt til å øke kostnadsrammen. Da må vi også se på hvor vi skal hente pengene fra, sa Asheim.

Artikkeltags