– Annenhver bedrift i mjøsregionen selger mer enn i fjor

OPTIMISME: HR-sjef Tore Bergsveen i Hunton (tv) viser avdelingsdirektø Jan Tore Stø i NAV Oppland bedriftens asfaltplatepresse. Hunton er en av bedriftene der optimismen råder.

OPTIMISME: HR-sjef Tore Bergsveen i Hunton (tv) viser avdelingsdirektø Jan Tore Stø i NAV Oppland bedriftens asfaltplatepresse. Hunton er en av bedriftene der optimismen råder. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Annenhver bedrift i «mjøsregionen» rapporterer om salgsøkning siste seks måneder. Hver fjerde bedrift planlegger å øke antall ansatte kommende halvår.

DEL

Tallene er hentet fra Nordea Business Insight, Nordeas konjunkturbarometer, en fersk rapport som bygger på 1600 norske topplederes svar på spørsmål om utviklingen i deres bedrift.

Det kommer ikke fram av pressemeldingen om rapporten hvor mange av bedriftene som er fra Oppland, ei heller opplyses det om hva Nordea definerer som «mjøsområdet». De henviser imidlertid til et mulig case ved en bedrift i Vågå, så det er å anta at definisjonen er ganske rommelig.

Stor region

Nesten annenhver av bedriftene som rapporten inkluderer i dette området har uansett fortalt om gode nyheter. 46 prosent av de spurte lederne i «mjøsregionen» oppgir at deres bedrift har hatt positiv salgsutvikling de siste seks månedene. Det er lavere enn landsgjennomsnittet, hvor 51 prosent av de spurte oppgir det samme.

Rapporten sier også at 91 prosent av bedriftslederne i regionen tror salget vil bli høyere i de kommende tre årene. Landsgjennomsnittet for spørsmålet er 83 prosent.

En av fire bedrifter i regionen planlegger nyansettelser det kommende halvåret. Landsgjennomsnittet er på 31 prosent.

Tidligere denne måneden meldte NAV om resultatene fra sin store bedriftsundersøkelse i Oppland, der det samlet sett var optimisme å spore hos bedriftene, hvor det i enkelte næringer er det mangel på kvalifisert arbeidskraft.

Senere enn ellers i landet

Dette leder Nordea til å konkludere med at omsetningsveksten kommer senere i Mjøsregionen enn andre steder. Men at topplederne tror oppgangen kommer til å skyte fart.

Konjunkturbarometer viser imidlertid også at 36 prosent av bedriftene i regionen ikke hadde endring i omsetningen de siste seks månedene sammenliknet med samme periode i fjor. For landet under ett er tilsvarende tall 27 prosent. Også for det kommende halvåret ventes svakere utvikling i regionen.

– Rom for omstilling

– Lederne tegner et bilde av en region som i mindre grad enn resten av landet så langt har fått nyte godt av bedre tider, men som har betydelig større tro på utviklingen de neste tre årene enn i landet generelt, skriver Nordea.

– Oppgangen dokumentert gjennom Nordeas konjunkturbarometer gir nødvendig rom for omstilling. Nå må bedriftene bruke sitt økonomiske handlingsrom til nettopp det, sier Jon Brenden, direktør for bedriftsmarkedet i Nordea Norge i en pressemelding.

Det er Norstat som har gjennomført målingen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken