En grå søndag er sjelden ideell, men for bøssebærere kan det være akkurat det som skal til.  Jo flere folk som er innomhus, jo bedre. De neste to timene er det nemlig bare en ting som gjelder: å samle inn penger.

Til Tongjordet

Gunn Tomte Thompson er med datteren Eirin og klassekameratene Karoline Sundbakken Grini og Tora Alvestad Rafteseth på innsamlingen. De har akkurat vært på Gjøvk skole og fått tildelt rute. Mellom klokken 16 og 18 går de som 100 000 andre bøssebærere rundt i landets nabolag for å samle inn penger til årets tv-aksjon.

– Vi skal gå på Tongjordet, sier de og viser frem bøssen de skal gå med. Den er plombert og tydelig merket med et ID-nummer som matcher det som står på klistremerkene de har utenpå jakka.

 

Alle får mulighet

Om man ikke får med seg at bøssebærerne har vært på besøk, vanker det som vanlig lapp i postkassa med konto- og telefonnummer hvor man kan gi til tv-aksjonen. Nytt av året er at det også er mulighet for for å vippse, noe som nok blir satt pris på blant de som aldri husker å ta ut kontantet. Likevel har folk blitt oppfordret til nettopp å ta ut kontanter før søndagens besøk. Her er noen bedre forberedt enn andre.

– Tenk så flott at jeg gikk gi litt penger også, sier turgåer Olaug Pisilrud, som tilfeldigvis passerer bøssebærerne ute på tur.

 

Verdens største

Tv-aksjonen er verdens største innsamlingsaksjon målt i antall frivillige og innsamlede kroner fordelt på befolkning. Siden 1974 har den vært arrangert hvert år og blitt selve definisjonen på norsk dugnadsånd. Livsviktig hjelp har nådd millioner av mennesker, og hundretusenvis av mennesker har som Karoline, Tora og Eirin gått rundt i nabolaget med bøsser for å samle den inn.

Over 100 millioner var samlet inn klokken 22 søndag kveld – uten tegn til at det ville stoppe opp med det første.