Gå til sidens hovedinnhold

NTNU er med på et av de største miljøprogrammene i sitt slag i verden

Artikkelen er over 3 år gammel

NTNU i Gjøvik deltar på et prosjekt i 100-millionersklassen med mål om å utvikle miljøvennlige systemer for å øke bruken av fornybar energi på øyer

Det er mer enn 2200 bebodde øyer med 15 millioner innbyggere i EU. Til tross for å ha tilgang til fornybare energikilder, for eksempel vind- og bølgeenergi, er mange av dem avhengige av dyr import av fossilt brensel for energiforsyning.

«Clean Energy for All Europeans» er et initiativ for å hjelpe øyer til å skape egen bærekraftig energi, til en lav pris. NTNU ved Gjøvik er en del av dette store EU-prosjektet som ser på avkarbonisering av energimiksen på øyer.

Prosjektet, som heter Geographical Islands Flexibility (GIFT) er i 100-millionersklassen med 17 aktører i flere land. Det regnes som det største programmet i sitt slag i verden, og går ut på å utvikle miljøvennlige systemer for å øke bruken av fornybar energi på øyer.

De norske aktørene er NTNU i Gjøvik, Hafenstrom (Ringsaker), Harstad kommune og Hålogaland kraft. Totalt er det 17 partnere fra 7 land. Den norske gruppen fikk 25 prosent av totalbudsjettet.

– Jeg er veldig glad for at NTNU er med i et slikt prosjekt, i en slik størrelse finansielt. Vårt mål er å skape fornying og miljømessige framskritt gjennom å samarbeide med et partnerskap som er ledende på utvikling og innovasjon innen fornybar energi, sier Torbjørn Skogsrød, instituttleder ved IVB, NTNU i Gjøvik.

Kommentarer til denne saken