Tørken gir prisøkning på grønnsaker

EKSPONERT: Noen av arealene til løkprodusent Odd Hveem på Toten ligger sørvendt, og får altfor mye sol og varme. Derfor sliter han med veksten, selv om han vanner annenhver dag.

EKSPONERT: Noen av arealene til løkprodusent Odd Hveem på Toten ligger sørvendt, og får altfor mye sol og varme. Derfor sliter han med veksten, selv om han vanner annenhver dag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Prisen på grønnsaker er i år mellom 10 og 15 prosent høyere enn i fjor. Tørken får mye av skylda.

DEL

– I et vanskelig år som vi er i nå, blir volumet lavt fra produsentene, og da blir prisene høyere, sier sjef for frukt og grønt i Coop, Atle Olsen, til Finansavisen.

Han anslår at totalprisene for grønnsaker er mellom 10 og 15 prosent høyere i år enn i fjor.

Ifølge statistikk fra GrøntProdusentenes Samarbeidsråd fikk agurkbøndene 7,90 kroner per agurk i uke 30 i år, mens de i samme uke i fjor fikk 5,90 kroner. Det er en økning på 34 prosent.

Morten Andersen i GrøntProdusentenes Samarbeidsråd sier at det lave volumet har en naturlig forklaring.

– Det er enormt stort svinn som følge av tørken, sier han.

Han legger til at varmen også gjør at folk kjøper mindre «tyngre» grønnsaker som potet, blomkål og brokkoli.

Ifølge Nationen ligger det an til at grønnsaksbøndenes avlinger i år blir halvert.

Prognoser landets fylkesmenn har samlet inn, som er bearbeidet av Landbruksdirektoratet, viser at grønnsaksbøndene i år trolig vil søke om drøyt 12 millioner kroner i avlingsskadeerstatning. Potetbøndene vil på sin side trolig søke om 23 millioner kroner, fruktbøndene vil søke om rundt 6 millioner kroner, og bærbøndene vil søke om drøyt 19 millioner kroner.

Varsler «snåle» grønnsaker

Coop Norge varsler i en pressemelding at grønnsakene som leveres til butikkene på sensommeren og høsten, kan komme til å se snåle ut.

– Det er usikkert hvordan tørkeperioden vi nå er inne i vil påvirke grønnsakene i tiden fremover. Dette gjelder spesielt lagringsgrønnsaker som hodekål, kålrot og løk som kan bli litt mindre i størrelsen enn vanlig sier Fritjof Sandstad, styreleder i Nordgrønt, Coop Norges produsentorganisasjon for frukt, grønt og poteter.

– Det kan derfor hende grønnsakene vil endres noe i form og størrelse utover sensommeren og høsten, står det videre.

Det skal derimot ikke være noe galt med kvaliteten. Coop Norge er opptatt av at folk ikke skal kaste grønnsaker unødig.

– Vi ønsker å informere om dette i forkant slik at vi unngår å kaste fullt spisbar mat. I tråd med vår nullvisjon jobber vi for kontinuerlig redusert matsvinn i hele verdikjeden, og et tett samarbeid med både kunder og bønder er viktig, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen.

Artikkeltags