Gå til sidens hovedinnhold

Språkforsker: – Banneord er med på å utsmykke språket ditt

Artikkelen er over 2 år gammel

Herregud, piskadausen, steike, fuck, faen i helvete og kødda. Språkforsker Ruth Vatvedt Fjeld har forsket på banneord i mange år. Nå er hun snart ferdig med Norges første banneordbok.

For banning er vel strengt tatt ikke nødvendig med mindre du vil forsterke det du sier. Du kan for eksempel velge å si: fy fader som det snødde i går, men du kan også nøye deg med å si:som det snødde i går.

– Betydningen er den sammen uansett. Banneordene er bare med på å utsmykke språket ditt.

Graderer banneord

Da Fjeld arbeidet som språkkonsulent i NRK, var jobben hennes å si ifra hvis radio- eller TV-journalistene brukte uakseptable ord. Hun reagerte for eksempel på at uttrykket for jævlig ble brukt i barne-tv.

Hvordan vi oppfatter et banneord, er individuelt. Derfor er Fjeld svært tydelig på at hennes gradering av banneordene i ordboka er basert på skjønn. Hun har for eksempel gradert ordenefy fillern, fy farao, fy flate og fy faen ut fra sin egen forståelse og bruk av disse ordene. Fjeld regner fy fillern som det mest uskyldige ordet, mens fy faen er det styggeste.

Les også

Sesongvarselet for august er gode nyheter

 

Tynn kaffe

Skal banneord ha særlig effekt, bør de bryte med språklige normer og oppfattes som tabu. Det mener Gunnstein Akselberg, språkprofessor ved Universitetet i Bergen (UiB).

– Det er nettopp det at banning oppfattes som tabu, som gir banneord styrke. Når noe står på spill og du tar i bruk banneord, fungerer «normaluttrykkene» omtrent som en kopp tynn og daff kaffe i forhold, sier Akselberg.

– For mange skal det vanligvis mye til for å bryte «normale» og aksepterte språknormer, men i ekstreme situasjoner har språklige tabuord stor og sterk effekt, legger han til.

Les også

Trygg Trafikk: – Hver tredje moped er trimmet

 

Mistet sin kraft

Hva som er banning og hva som bryter med språklig norm, kan endre seg med tiden. Når et eldre banneuttrykk brukes nokså ubevisst i dagligtalen, har det mistet banningseffekten, ifølge Akselberg.

– Bare for noen tiår siden var substantivene kødd og kødding og verbet kødda banneord. Dette er opprinnelig en betegnelse på kjønnsorganet til et hanndyr, og det var bare de modigste mennene som sa det. I dag har disse uttrykkene mistet sin tidligere kraft. Selv de mest «etablerte» , «kulturelle» og «pene» menneskene, både kvinner og menn, bruker i dag uttrykkene i dagligdagse samtaler uten å blunke, sier han.

Banneordboka til Fjeld skal etter planen lanseres 19. oktober på Nasjonalbiblioteket.

Les også

Fire pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Moelv

 

Hvorfor banner vi?

– Vi banner for å uttrykke følelser. Når man blir skikkelig opprørt, frustrert eller sint, kan alle bruke banneord. Det er fordi banneordene hører til hjertespråket vårt, altså det språket som ligger dypest nedfelt i oss, forteller språkprofessor ved Universitetet i Bergen (UiB), Gunnstein Akselberg.

Blir vi presset, utfordret eller føler oss trampet på, kan det språklige dypet kommet til overflaten.

– Da tyr vi gjerne til ord vi vanligvis ikke bruker, vi hever stemmen, og kroppsspråket vårt får en annen karakter.

Selv om du kanskje ikke forbinder banning med noe fint, kan det gi positiv effekt, ifølge Akselberg.

– Banning kan ha en slags smertestillende eller beroligende effekt. Etter at du har hatt et sterkt banneutbrudd, har du på et vis fått utløp for noe som fysisk eller mentalt gjør vondt, eller noe som hemmer deg.

Språkforsker Ruth Vatvedt Fjeld mener de som banner, har en trang til å være i opposisjon.

– De godtar det gjerne ikke hvis noen irettesetter dem, sier hun og avviser det mange tror: At de som banner, har et dårlig ordforråd. – Dette er det ingen forskning som tyder på, sier hun.

Banneordboka

Språkforsker Ruth Vatvedt Fjeld deler banneordene inn i fem kategorier. Her er noen eksempler på ord i hver kategori:

Gud: herregud, bevare meg vel, Jesus

Djevelen: faen i helvete, tykje, steike

Sex: fuck, kuk, fitte

Ekskrementer: drit, shit

Sykdom og død: pokker (av sykdommen kopper)

Kommentarer til denne saken