Tallenes tale er klar: I juli ble det solgt hele 2,8 millioner liter hvitvin og musserende vin, mens det «bare» ble solgt 2,5 millioner liter rødvin på polet.

– Hvis vi slår sammen de lysere produktene, som hvitvin, rosévin, musserende, perlende vin og sider – og setter det opp mot mørkere produkter som rødvin, fruktvin og aromatisert vin, ser vi at vi solgte 57 prosent av de lyse produktene, mens de mørkere produktene bare sto for 43 prosent, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til NTB.

Aldri før har det gått mer av de lyse produktene enn de mørke.

– Dette er ikke vanlig. I fjor var fordelingen i juli 50/50, men går man flere år tilbake var andelen lyse viner enda lavere.

 

Sommer og sol

Kommunikasjonsdirektøren tror han har forklaringen på hvorfor lyst vinner denne sommeren:

– Det er kanskje åpenbart. Den varme og solrike sommeren har gjort at mange endrer handlemønsteret sitt. De ønsker friskere, lettere og lyse produkter, sier han.

– Også matvanene endres på sommeren. Vi spiser mye sjømat og skalldyr, og da egner det seg bedre med hvitvin enn rødvin.

 

Rosévinboom

I løpet av juli gikk rødvinssalget ned med 11,5 prosent sammenlignet med juli i fjor. Samtidig økte rosévinsalget med 35 prosent, hvitvinssalget med 13 prosent og salget av musserende vin med 12 prosent.

– Andelen av hvitvin og musserende produkter har aldri vært større enn i juli i år, slår Lorentzen fast.

Vinmonopolets totalsalg målt i antall liter gikk opp med 2,3 prosent fra juli i fjor til juli i år, mens salget så langt i år er på 2,5 prosent mer enn i samme periode i fjor.

– Det er ikke så stor forskjell i volumet, men det er stor forskjell i hvilke produkter folk kjøper, sier Lorentzen.