Gå til sidens hovedinnhold

Festivaler over hele landet melder om storstilt billettsvindel – om lag 25 tilfeller på Vinjerock

Artikkelen er over 2 år gammel

Store festivaler har fått hundretalls meldinger om bedragerier og svindelforsøk. Mange med falske billetter blir stående utenfor festivalgjerdene

NRK har vært i kontakt med Øyafestivalen, Trevarefest, Palmesus og Vinjerock, som alle melder om at de har opplevd mye svindel i sommer.

– Vi fikk hvert fall 50 henvendelser om svindel. Halvparten av disse er blitt svindlet, mens resten melder fra om det, sier salgssjef for Vinjerock Carl Frithjof Tidemand-Johannessen til NRK.

Sender armbånd i posten

Vinjerock opplevde at omtrent 25 personer ble svindlet i forbindelse med årets festival. Det er omtrent på samme nivået som de tre siste årene.

Festivalen ved foten av Jotunheimen har ikke hatt én eneste stående i døra med falsk billett.

– Vi er den eneste festivalen i landet som sender ut festivalarmbånd i forkant. Det er vanskeligere å forfalske et armbånd, forklarer salgssjef for Vinjerock Carl Frithjof Tidemand-Johannessen til OA.

Slik har de unngått at gjester har stått skuffet med en falsk billett ved inngangen.

Det er særlig de tre siste årene Vinjerock har opplevd en økning i svindeltilfeller. I disse tilfellene har ofrene kjøpt det de tror er billetter av tilfeldige personer på nett, som de aldri mottar.

– Det eneste rådet vi kan gi er å kjøpe billett fra Ticketmaster, som er vår offisielle billettleverandør, sier Tidemand-Johannessen.

 

Lite på Trollrock og Fredvika

Over 4000 gjester var innom Trollrock på Beitostølen i sommer. De har ikke opplevd mange henvendelser fra folk som er blitt svindlet.

– Jeg har kun hørt om to tilfeller i år. De har avtalt kjøp av billetter fra falske profiler på Facebook og betalt dem, men har ikke fått billetten, sier festivalsjef Trond Rogne i Trollrock.

Han antar at festivalene som er utsolgt opplever mer svindel. I år var Trollrock bare noen hundre gjester unna utsolgt.

– Vi satser på å bli utsolgt neste år, forklarer Rogne.

Fredvikafestivalen i Gjøvik ble arrangert for første gang i sommer. Festivalsjef Kari Houth Fjellseth foreløpig ikke hørt om tilfeller av svindel i forbindelse med billettsalget.

 

Fredvika var ikke utsolgt.

– Det er gjerne noe som de utsolgte festivalene sliter med, men vi håper å kunne unngå dette selv når vi vokser oss større, sier Houth Fjellseth.

Hun forklarer at publikum selv kan ta en del forholdsregler for å unnå svindel.

– Vi skal gjøre vårt beste for å informere, sier festivalsjefen.

100-200 billetter årlig på Øya

Neste uke starter Øyafestivalen i Oslo. PR-sjef og koordinator Jonas Prangerød forteller at de opplever at mellom 100 og 200 billetter blir forfalsket årlig.

– Allerede tidlig i sommer fikk vi en god mengde henvendelser. Jeg reagerte på at sommeren begynte med såpass mange, og jeg har sett mye av det i sosiale medier, sier Prangerød.

Les også

Lokal storsvindler pågrepet i Danmark

 

Avdelingsleder og førstestatsadvokat Anna Haugmoen Mo i Økokrim forteller at pengene man bruker på falske billetter, som oftest vil være tapt selv om hendelsen anmeldes.

– Vi fører ingen statistikk på det, men nå på sommeren ser vi en oppblomstring innen billettsvindling, sier hun til NRK.

Tidligere i sommer skrev flere medier om en 23 år gammel mann fra Sandnes som ble etterforsket for salg av titalls festivalpass som han ikke eide, til Palmesus-festivalen i Kristiansand.

Kommentarer til denne saken