Norsk kvinne ebolasmittet i Sierra Leone

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

En norsk kvinne som arbeider for Leger Uten Grenser i Sierra Leone, er smittet av ebola. Hun skal hjem til Norge for å få behandling.

Den norske feltarbeideren var på oppdrag i byen Bo i Sierra Leone da hun ble smittet. Hun ble plassert i isolasjon søndag etter å ha utviklet feber. Laboratorietesten som ble utført samme dag, bekreftet at vedkommende var smittet av ebola, opplyser Leger Uten Grenser.

– Vi jobber nå med å få vår kollega hjem så fort som mulig, sier Anne Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser.

Ifølge VG er det en kvinne som er smittet.

Ved ankomst til Norge vil hun bli transportert til Oslo. Der vil hun bli isolert og behandlet.

Strenge rutiner

Leger Uten Grenser har svært strenge rutiner for sikkerheten til sine ansatte, både før, under og etter opphold i land rammet av ebolaepidemien, understreker Kaltenborn.

– Disse rutinene reduserer muligheten for å pådra seg sykdommen, men det vil alltid være en risiko, sier hun.

Leger Uten Grenser undersøker nå hvordan kvinnen ble smittet. Hennes familie ble varslet søndag.

– Dette er selvfølgelig en vanskelig tid for vår kollega og familien. Vi vil fortsette å gi all den støtte vi kan, sier Kaltenborn.

UD bistår

Utenriksdepartementet ble orientert om den smittede feltarbeideren rundt klokka 19 søndag. Utenrikstjenesten bistår nå Leger Uten Grenser i forbindelse med evakueringen.

– Våre folk i Oslo og ved ambassadene gjør det de kan for å få pasienten raskest mulig hjem. Vi har et tett og nært samarbeid med Leger Uten Grenser, som har gjort en uvurderlig innsats for å få sin medarbeider raskest mulig hjem, sier UDs pressevakt Rune Bjåstad.

– Dette er en situasjon vi tar på det ytterste alvor, sier han.

Helsedepartementet har i samarbeid med UD og flere andre departementet arbeidet med å etablere en beredskap for evakuering av smittede norske helsearbeidere.

I beredskap

Nær 3.000 hjelpearbeidere er på plass i Vest-Afrika for å kjempe mot ebolaepidemien, blant dem 250 internasjonale feltarbeidere. Rundt 20 nordmenn har deltatt i innsatsen, som har pågått siden mars.

Epidemien har til nå krevd nærmere 3.500 menneskeliv, mens over 7.500 er smittet. Spredningen av sykdommen akselererer nå voldsomt, og antall smittede kan i verste fall bli femdoblet mot slutten av oktober, viser tall fra Mobs Lab ved amerikanske Northeastern University.

Regjeringen kunngjorde mandag at Norge vil doble støtten til ebolakampen med 89 millioner kroner til nærmere 184 millioner kroner.

Spesialambulanse

En spesialdesignet smitteambulanse vil stå klar på den militære delen av Oslo lufthavn for å ta imot den norske kvinnen ved ankomst til Norge.

– De tingene som nå skal gjøres, har vi øvd på. De øvelsene vi kjører, er designet for akkurat dette med hjemkomst og hjemføring av smittede, sier professor i utbruddsepidemiologi Ørjan Olsvik ved Universitetet i Tromsø til Nordlys.

Olsvik er medlem av Forsvarets spesialgruppe Rapidly Deployable Outbreak Investigation Team (RDOIT). Han er orientert om smitten og satt i beredskap i forkant av at kvinnen skal lande i Norge, skriver avisen.

Ifølge Olsvik vil kvinnen bli fraktet til Norge i fly via en ekstern kontraktør. Hun vil bli fraktet til isolasjonsavdelingen på Oslo universitetssykehus for behandling.

Artikkeltags