Norgesmestre i aktivitet

I FARTA: Marie Hagen (foran) og Karin Svendsen Martinsen synes det er artig med litt barnslig aktivitet i akebakken.

I FARTA: Marie Hagen (foran) og Karin Svendsen Martinsen synes det er artig med litt barnslig aktivitet i akebakken.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

HOV: Søndre Land ungdomsskole (Slus) fikk i går Helsedirektoratets aktivitetspris for 2008. Fysak-skolen ble hedret som norgesmestre i aktivitet.

DEL

I disse krisetider er det ikke vanlig at en skole blir 55.000 kroner rikere på et blunk. Det skjedde i går. Foran en fullsatt forsamling med over 200 elever delte Ellen Birgitte Pedersen fra helse- og omsorgsdepartementet først ut aktivitetsprisen. Den besto av en diplom og en sjekk på 50.000 kroner. Deretter kom ordfører Reidar Eriksen med godord, blomster og en sjekk på 5000 kroner. Til stor applaus ble gavene mottatt av tre elever fra tiende trinn. I hyllesten deltok også Olav Belander fra Helsedirektoratet samt rådmannen og skolesjefen i Søndre Land.

Inspirerer andre

Pedersen fortalte at Slus fikk prisen fordi de systematisk har fysisk aktivitet og sunne levevaner på dagsorden.

­ ­Alle elever og ansatte er involvert og skolen har klart å sørge for at alle er fysisk aktive hver dag. Aktivitetstilbudet er sosialt inkluderende og fører til økt trivsel, bedre konsentrasjon og godt samhold. Dere har klart å inspirere andre skoler. Daglig fysisk aktivitet er viktig for å få til god læring. Det er en stor glede å få lov til å dele ut en så fortjent pris, sa Ellen Birgitte Pedersen.

Orientering

Før fellessamlingen hadde rektor og skolens fysak-koordinator ordnet til en mindre seanse. Der ble de tilreisende fra Oslo og de kommunale dignitærer presentert for fysak-hverdagen ved Slus. Sander Wilberg Willassen, Ingvild Engebakken Bergli og Ola Moen Fretheim fra henholdsvis elevrådet og skoleidrettslaget orienterte og svarte på spørsmål. De fortalte at de bruker en halv time hver dag før matpausen til fysak. En til to dager er det ordinær kroppsøving. Da brukes fysak til studietimer, klassens time og liknende. De øvrige tre-fire dagene er det vanlig fysak.

Skoleidrettslag

Siden 2002 har hver dag blitt brukt til aktiviteter som gåturer, dans, orientering, freesbeegolf, skøyter med stål eller hjul, bordtennis, ballspill, korridorløping, bordbuldring, leker med mer. Samtlige lærere er med på aktivitetene.

Lærere som søker seg hit må være med på opplegget. Det er et premiss ved ansettelser, sa Knut Solhaug.

Som en av få i landet har Slus eget skoleidrettslag. Det har eksistert siden rundt 1990. De arrangerer turneringer i diverse idretter der klassene konkurrerer mot hverandre.

Godt vann

Fysak-opplegget er en etterfølger av «lea seg»-prosjektet som ble startet i 1997. I år ble skoleåret innledet med en tre dagers tur i Jotunheimen der man blant annet gikk Besseggen.

De tre elevene fortalte at det er svært lite negativt å høre fra medelevene om fysak-opplegget. De som er skoleleie er svært positive til å komme seg ut og bruke kroppen aktivt. Spesielt er gåturene populære.

Elevene er også bevisste på ernæring. Brus er ikke på salgsplakaten i kantina.

Vi har godt vann i tank, sa Sander Wilberg Willassen til smilende og imponerte byråkrater fra byn.

Artikkeltags