Sigmund (89) fra Dokka gleder seg til hver mandag: – Har fått mange nye kamerater i denne gjengen

TRIM: Nils Johan Jettestuen (foran) leder gymnastikken innendørs. Foto: Elin H. Jorstad

TRIM: Nils Johan Jettestuen (foran) leder gymnastikken innendørs. Foto: Elin H. Jorstad

Artikkelen er over 2 år gammel

– Om jeg ikke blir i toppform så får jeg i alle fall lea meg litt. Også har jeg fått mange nye kamerater i denne gjengen, sier Sigmund Rosenberg (89) fra Dokka.

DEL

Hver mandag gleder Sigmund seg til å treffe de mange andre deltakerne i gågruppa han er en del av.

– Jeg bor alene, og ser frem til hver eneste mandag. Det er godt å komme seg ut blant folk, sier den spreke 89-åringen.

Uansett vær og føre møtes hele 30 til 40 sosiale turgåere i alderen 70-90 år, på Røde Kors Huset på Dokka hver mandag, skriver Røde Kors i en pressemelding.

– Vi har det innmari trivelig sammen. Først går vi en liten tur, før vi drikker kaffe og får en god prat. Vi er også så heldige at Nils Johan Jettestuen organiserer litt enkel gymnastikk for oss innendørs til slutt, kan Sigmund fortelle.

Gleder seg

Sammen med Sigmund er Kristine Fossum Henriksrud (89) gågruppas eldste deltaker. Også hun setter stor pris på tiltaket.

– Jeg gleder meg til hvert treff. Vi skravler og koser oss, og samtidig er det lettere å holde kontakten ellers gjennom året når vi møtes sånn en gang i uka, sier hun fornøyd.

Sigmund og Kristine er ikke i tvil om at gågruppa er et helsebringende tiltak for de eldre i Nordre Land.

– Vi er heldige som har helsa i behold og kan få muligheten til å være med i et sånt fellesskap. Dette er rett og slett livsglede og folkehelse, sier de og trekker frem primus motor Aud Ingeborg Solberg.

– Det er virkelig godt gjort av Aud å stille opp hver eneste gang og legge til rette for oss på alle mulige måter. Hun er bare blid, positiv og velvillig, skryter de.

– Innmari glad i folk

I 10 år har Aud Ingeborg Solberg vært aktivitetsleder for gågruppa som de siste årene har vært en aktivitet under Nordre Land Røde Kors. Hver mandag har hun tatt imot deltakerne med en klem, satt frem kaffe og litt å bite i, og ryddet opp igjen når treffet er over.

– Jeg er så innmari glad i folk, og det gir meg mye å få være en del av denne aktiviteten. Det er en glede å få møte så mange blide folk hver mandag, sier 78-åringen som påstår hun aldri blir sliten av organiseringen.

– Så lenge hjertet slår møter jeg opp her. Denne gjengen er jeg så glad i, understreker hun.

Gågruppa er i aktivitet gjennom hele året, og i 2016 endte gjengen opp med hele 41 turdager.

– Jeg er imponert over hva de har klart å skape sammen, sier leder i Nordre Land Røde Kors, Nils Harald Vestrum. Lokalt Røde Kors er stolt av gågruppa, og legger gjerne til rette for aktiviteten med utlån av lokaler og diverse utstyr.

– Dette er folkehelse på høyt nivå, og vi er glade for å kunne bidra til dette positive fellesskapet, sier lokalforeningslederen.

 

Tur til Heia Merket

Sist sommer gjennomførte gågruppa en felles overnattingstur til Heia Merket i Valdres i regi av Nordre Land Røde Kors. Her var fokuset aktivitet og mye sosialt samvær. Begge målene ble oppnådd for den spreke og humørfylte gjengen, som nå ser frem til ny tur til sommeren.

– Vi hadde to dager med fysiske aktiviteter, og kvelden i årestua med sang og musikk var også veldig vellykket og hyggelig, kan Aud fortelle.

Det er liten tvil om at den populære gågruppa i Nordre Land betyr mye for mange.

– Vi ønsker å fortsette å legge til rette for en fin aktivitet som bidrar til økt livskvalitet, opprettholdelse og mulig forbedring av fysisk og psykisk helse, reduserer sosial isolasjon, og bygger nettverk. Den Norske Turistforening fortjener en stor takk for bidraget som er med og gjøre dette prosjektet mulig, og en stor takk fortjener også våre ildsjeler i gågruppa, mener Nils Harald Vestrum.

Artikkeltags