Gå til sidens hovedinnhold

Nida og Morten glemmer aldri natta da de fikk uønsket besøk

Artikkelen er over 7 år gammel

«En ung mann blir trolig framstilt for varetektsfengsling mandag etter at han brøt seg inn i et hus i Bybrua i 03-tida natt til søndag». Slik begynner en politinotis som sto på trykk i OA 24. februar i år.

Nida Mustafa og Morten Langerud bor i Odnesvegen i Bybrua i Gjøvik kommune. Nå ønsker de å fortelle hvordan en lørdagskveld i februar brått og brutalt tok en uventet vending.

– Vi synes det er viktig å fortelle hva som egentlig skjedde. Det var mer dramatisk enn det som sto i politinotisen i OA, sier Nida Mustafa.

Knuste vindu med spade

Klokken var omtrent 21 da paret kom hjem denne lørdagskvelden. Nida gikk og la seg rundt midnatt, mens Morten ble sittende foran tv-en.

– Like før klokken tre på natta ringte det på døra. Der sto det en høy mann med svart jakke, sier Nida Mustafa som så mannen gjennom vinduet.

Hun tok med seg en kjøkkenkniv inn på soverommet for å beskytte seg. Like etterpå sparket mannen hardt i døra for å komme seg inn.

– Så tok han en spade og knuste vinduet på soverommet. Morten tok meg med ut av soverommet og låste døra. Vi gjemte oss i kjelleren, sier Nida og beskriver hva som deretter skjedde i bolighuset i Bybrua.

Morten låste mannen inne på soverommet. Den ubudne gjesten gikk ut igjen og knuste nok et vindu.

– Vi ringte politiet mens vi gjemte oss. De var på plass innen et kvarter, men det føltes som flere timer, beskriver Nida.

Blod overalt

Morten Langerud sier til OA at det ikke virket som mannen var interessert i å stjele noe, og at han var tydelig ruset.

– Det virket ikke som han var på jakt etter verdisaker. Han ravet rundt i huset og det var blod overalt. Han hadde skåret seg skikkelig da han knuste vinduene, sier Morten og viser bilder tatt i etterkant.

Paret forteller at det tok litt tid før politipatruljen lokaliserte mannen i huset. Mannen angrep politibetjentene med den samme spaden han brukte for å knuse vinduene.

– Vi ble ikke hentet opp av kjelleren før han ble tatt med i en ambulanse. Han hadde nok skåret seg skikkelig. Vi fikk beskjed om at huset ikke så ut, sier Nida Mustafa.

Måtte flytte

Det var så mye blod og glasskår i huset at et vaskefirma brukte hele fire dager på å gjøre rent.

– Jeg var veldig redd for at det kunne komme flere. Jeg trodde faktisk jeg skulle dø denne kvelden, sier Nida som fortsatt er preget av hendelsen.

Paret flyttet hjemmefra i tre uker etterpå. Det var på grunn av rengjøring og at nye vinduer måtte settes inn. Det var heller ikke lett å flytte hjem igjen.

Tiden etterpå

Paret har en tre år gammel sønn og Nida er gravid med parets andre barn. De er glade for at sønnen ikke var hjemme da marerittet inntraff.

– Takk og lov var han hos besteforeldrene sine da dette skjedde, forteller Nida.

Livet har ikke vært det samme siden denne februarkvelden.

– Jeg får lett panikk og går til psykolog. Jeg sliter også med angstanfall og venter bare på at noe skal skje. Da en selger ringte på hos oss, ble jeg veldig redd. Han har ødelagt livet mitt, fastslår Nida Mustafa.

– I en slik situasjon så betyr ikke materielle ting noe som helst. Tenk hvis han hadde brutt seg inn hos et eldre par. Det kunne gått skikkelig ille, sier Morten Langerud.

Dømt til 60 dager i fengsel

Mannen som brøt seg inn hos Nida Mustafa og Morten Langerud ble dømt til 60 dager i fengsel. Den 20 år gamle tyske statsborgeren hadde vært på en fest i nærheten før han brøt seg inn i huset.

Det ble tatt urinprøve at tiltalte, som ga utslag på amfetamin. Tiltalte kom til Norge 21. februar for å delta på en fest. Han forlot denne festen før han kom til huset i Odnesvegen.

Mannen fikk et panikkanfall den samme kvelden han brøt seg inn. I Gjøvik tingrett sa han at dette var på grunn av lite søvn og amfetaminbruk.

Tiltalte innrømte å ha brutt seg inn i huset og ha brukt amfetamin. Mannen er tidligere ustraffet, og mente hans handlinger var en konsekvens av det tidligere nevnte panikkanfallet.

Gjøvik tingrett påpeker at mannen ble tatt på fersk gjerning i bolighuset.

20-åringen ble dømt for tre forhold. I tillegg til å ha brutt seg inn, ble han dømt for både narkotikabruk og for å ha angrepet to politibetjenter med spade. De to ble ikke skadet.

«Angstanfallet tiltalte hevder å ha vært i er ikke straffriende. Det vises i denne sammenheng til tiltaltes egen forklaring om inntak av rusmidler og vedvarende fest, uten søvn, fra fredag til søndag», står det i dommen.

20-åringen fikk 40 dagers fratrekk i fengselsstraffen for tid i varetekt. Han må også betale saksomkostninger og erstatning til paret i Bybrua.

Kommentarer til denne saken