ANNIKA BIRKELUND" /> ANNIKA BIRKELUND" /> Gå til sidens hovedinnhold

Nekter å dele ut bok om sivil ulydighet

Artikkelen er over 16 år gammel

BRANDBU: En venstrevridd kokebok i sivil ulydighet eller informasjon som kan bidra til engasje Dette er ulike syn på Adbusters bok Jam. Rektor ved Brandbu ungdomsnekter å dele ut boka til sine elever.

Det er en litt uvanlig turné som tirsdag startet på Brandbu ungdomsskole. Turneen er lagt av Kultursekken i Oppland fylke og aktørene består av ti adbustere. I en spesialinnredet sølvfarget buss og med nytrykket aksjonskokebok reiser adbusterne rundt og har som mål å vise elevene hvordan de kan være kreative i det offentlige rom ved å smette inn sitt eget budskap eller sine egne kreasjoner på en overraskende måte, blant annet i media.

I så måte har nok elevene ved Brandbu ungdomsskole fått et noe mer konkret eksempel på nettopp dette. Adbusters hadde generalprøve på det de kaller kulturjamming ved Gulset ungdomsskole i Skien i forrige uke. Boka Jam ble delt ut, men trukket tilbake av rektor fordi enkelte foreldre reagerte på innholdet. Det var særlig sidene som gir tips om hvordan man gjennomfører sivil ulydighet eller streiker på skolen, foreldrene ikke likte.

Fordi den ordinære turneen startet i Brandbu denne uka, valgte rektor ved Gulset ungdomsskole å ringe til rektor Geir Svingheim på Brandbu. Han fulgte rådet om ikke å dele ut boka. Det har nærmest medført en mediestorm. Både NRK, TV2 og diverse lokalpresse har kastet seg over saken.

Lite informasjon

Jeg fikk første gang se boka ved åtte-tida mandag kveld da de fra Adbusters kom til skolen. Jeg ønsket ikke å bruke natta til å sette meg inn i den, og valgte derfor å la være å dele den ut til elevene dagen etter. Som rektor ønsker jeg elever som er reflekterte og kritiske, men føler også et ansvar for å vite hva slags informasjon som deles ut og måten den informasjonen brukes, sier Svingheim. Han innrømmer at han nok var litt føre var ettersom rektoren fra Gulset ringte i forkant.

Det kan hende det er riktig å lære om sivil ulydighet, men det er måten det skal læres på som jeg reagerer på, sier Svingheim.

Svingheim er overrasket over hvor stor interesse fra media denne saken har fått, og vil gjerne påpeke at han er fornøyd med opplegget fra Adbusters for øvrig.

Samarbeidet har vært veldig bra, og jeg er i hovedsak svært fornøyd. Ikke minst virker det som elevene er fornøyd. Det er det viktigste, sier rektor ved Brandbu ungdomsskole.

Anders Karterudseter fra Adbusters er litt skuffet over at de ikke får dele ut boka Jam.

Formen fra Adbusters, som kan variere mellom surrealisme og sivil ulydighet, er alltid ikke-voldelig og kommunikativ. Elevene blir kjent med begrepet kulturjamming, ved sjøl å gjøre det og ved å se på eksempler. Opplegget består av fem elementer: workshop, filmvisning, den mye omtalte boka og utstilling, nettsted for publisering og samarbeid. Det er fire ulike workshops: media, gateteater, mekking og stunt.

Elevene velger sjøl hvor de vil være. Første dag får elevene et innblikk i kulturjamming og ulike teknikker. De lærer å bruke diverse medier og egen kropp som uttrykksmiddel for å reflektere over, og utforske sin egen og andres situasjon.

Dag to planlegger og gjennomfører elevene en aksjon, en kampanje eller lignende.

Det er utrolig morsomt og kult å være med på dette, sier Camilla Aasrud Rækken. Hun er ikke fullt så fornøyd med at rektor ikke vil dele ut boka som hører til prosjektet.

Det er kjipt av rektor og litt feigt, mener hun.

I dag og fredag kommer Adbusters til Gran ungdomsskole, over helga får Lunner og Harestua besøk, 19. og 20. april er det Lena ungdomsskoles tur, 26. og 27. april går turneet til Slidre skule i Vestre Slidre, de to neste dagene Øystre Slidre barne- og ungdomsskule.