Tirsdag i forrige uke skrev Johnny Mikaelsen, leder av Gjøvik Frp, følgende på Facebook:

«Når det gjelder den drepte, så syns jeg ordet halvape er en bedre beskrivelse enn nordmann.»

Innlegget var lagt inn i en tråd under en artikkel fra NRK som omhandlet en norsk statsborger som kriget for terrorgruppen Islamsk Stat (IS/ISIL).

– Humor

Mikaelsen har også skrevet «En burklakledd spøkelseskladd får aldri blitt norsk i mine øyne;)»

Johnny Mikaelsen presiserer at disse innleggene er skrevet som privatperson, og at i hvert fall den sistnevnte er ment som spøk.

– Med tanke på at det står et smilefjes til slutt, så tror jeg folk skjønner at dette er skrevet med en viss form for humor. Jeg har dessuten skrevet dette som privatperson, ikke politiker, påpeker Mikaelsen.

– Ser du at det kan være problematisk siden du er en profilert lokalpolitiker?

– Man kan selvfølgelig ikke skrive absolutt alt man tenker. Iblant er det nødvendig å moderere seg, sier han.

Blir forbannet

Johnny Mikaelsen sier at den førstnevnte statusen er skrevet i frustrasjon over terrorgruppens handlinger og norske statsborgere som velger å slutte seg til IS.

– Det er en del saker som gjør meg forbannet, blant annet alt det som IS holder på med. Jeg har blitt fortalt grusomme historier om alt det tragiske som skjer, forteller Mikaelsen.

Vil ha debatt

Han ønsker mer debatt om hvordan media omtaler norske statsborgere som velger å slutte seg til IS og andre liknende grupper.

Mikaelsen har også skrevet på Facebook at han mener folk som velger å kjempe for blant annet IS aldri kan kalle seg nordmenn.

– Jeg mener at du ikke kan kalle deg nordmann hvis du verver deg til slike terrororganisasjoner. All krigføring gjort av norske statsborgere under et annet flagg enn det norske ser jeg på som terrorvirksomhet, fastslår Johnny Mikaelsen.

Står for det

Han er klar på at han står for det han har skrevet i sosiale medier.

– Har du fått noen reaksjoner på dette?

– Det er noen som har påpekt det, men som har sagt at de skjønner hva jeg mener med det. Jeg står inne for det jeg har skrevet. I mine øyne bør du verdsette vårt demokrati, levesett og likestilling hvis du skal kalle deg for nordmann.