Like før hackere infiltrerte Nammo

LIKE FØR: Konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo AS på Raufoss forteller at våpenselskapet var nær ved å bli infiltrert i 2009.

LIKE FØR: Konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo AS på Raufoss forteller at våpenselskapet var nær ved å bli infiltrert i 2009. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Våpenprodusenten Nammo på Raufoss ble i 2009 nesten frastjålet sensitiv informasjon av det som mest sannsynlig var en utenlandsk statlig aktør.

Det avslørte konsernsjef Morten Brandtzæg nylig til TV 2.

Nammo står bak en hel del våpen- og ammunisjonssystemer påtenkt til bruk på kritiske operative kapasiteter blant flere Natoland.

LES OGSÅ: Nammo tester nytt produkt

Blant annet utvikler de avansert kanonammunisjon til det nye kampflyet F-35, motorkomponenter til Kongsbergruppens kryssermissil NSM og 120mm ammunisjon til bruk på blant annet stridsvognen Leopard 2.

Spionasjeforsøk hver dag

Ifølge TV 2 opplever Nammo intense forsøk på industrispionasje fra aktører som vil stjele teknologiene hver eneste dag.

Brandtzæg sier til nyhetskanalen at de til nå har sluppet unna lekkasjer etter det de vet, men avslører at spionene var nære på i 2009.

– Vi hadde et tilfelle i 2009 hvor de var ganske nære på, sier han.

LES OGSÅ: Nammo blir sterkere år for år

I reportasjen kommer det fram at sikkerhetsbristen skyldtes at en ansatt i Nammo åpnet et e-post-vedlegg som gjorde Nammos datasystem sårbart. Det ble derimot stoppet av Nasjonalt Cybersikkerhetssenter (NorCert).

Etteretningstjenesten (E-tjenesten) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ved flere anledninger utpekt Russland og Kina til å stå bak mange alvorlige digitale trusler rettet mot norske interesser.

Til TV 2 vil ikke NorCert utelukke at en statlig aktør sto bak innbruddsforsøket i Nammo.

KRITISK: Nammo utvikler blant annet avansert kanonammunisjon til det nye kampflyet F-35, motorkomponenter til Kongsbergruppens kryssermissil NSM og 120mm ammunisjon til bruk på blant annet stridsvognen Leopard 2.

KRITISK: Nammo utvikler blant annet avansert kanonammunisjon til det nye kampflyet F-35, motorkomponenter til Kongsbergruppens kryssermissil NSM og 120mm ammunisjon til bruk på blant annet stridsvognen Leopard 2. Foto:

Endret trusselbilde

Ifølge PSTs trusselvurdering for 2016 vil utenlandske etterretningstjenester fortsette med tilsvarende aktivitet i år også.

– Vi vurderer det slik at utenlandske etterretningstjenester vil fortsette sitt omfattende arbeid i og mot Norge i 2016, står det i trusselvurderingen.

Videre legger PST vekt på at det ikke bare er innen industrispionasje Norge bør være på vakt.

– Deres mål er å få tilgang til sensitiv og skjermingsverdig informasjon, påvirke politiske, økonomiske og forvaltningsmessige beslutninger og undersøke muligheter for å kunne sabotere kritisk infrastruktur ved en eventuell framtidig konflikt.

Ifølge PST er slik type spionasje fra fremmede makter på frammarsj.

– Spionasje i det digitale rom er blitt en integrert del av fremmede sikkerhets- og etterretningstjenesters arbeid og utføres i stort omfang mot Norge og norske interesser.

Det sies at etterretningsmetoden digital spionasje er kostnadseffektiv og har høyt etterretningsutbytte. PST anbefaler derfor til økt aktsomhet.

– Vi er bekymret for at virksomheter som forvalter store verdier, ikke tar trusselen fra nettverksoperasjoner tilstrekkelig på alvor, og at mangelfull sikkerhetskultur og kompetanse bidrar til at sårbarhetene vedvarer, skriver de i trusselvurderingen.

Artikkeltags