Første helnorske raketten er nå i verdensrommet!

Her er raketten på veg ut i verdensrommet. (Prinstscreen fra You Tube)

Her er raketten på veg ut i verdensrommet. (Prinstscreen fra You Tube)

Artikkelen er over 2 år gammel

Utskytingen av Nammos rakett, ble sukessfullt.

DEL

Det opplyser Nammo på sendingen de hadde fra Andøya.

Prosjektleder Terje Vesterås er fornøyd.

– Det var fantastisk. Den var veldig stabil og kraftig, sa Vesterås.

Vinden har skapt utfordringer for oppskytingen, men like etter klokka 14 kunne «Nucleus» bli den første norske raketten som når verdensrommet.

Den er første norske raketten til å nå verdensrommet. Målet med raketten, som måler ni meter og innehar en totalvekt på om lag 800 kilo, er å sende den 100 kilometer ut fra jordas overflate til området mesosfæren/termosfæren (det øverste sjiktet i atmosfæren), hvor den da vil kategoriseres å være i verdensrommet.

Nammo har hatt planer om å gjennomføre oppskyting hver dag denne uka, men sterk vind har satt en stopper for det.

– Det er en god del regn og vind nå på formiddagen. Vi bestemte oss i går ettermiddag for å starte prosessen, men er avhengig av litt bedre vær for å kunne gjennomføre oppskytingen, sier kommunikasjonssjef i Nammo, Endre Lunde tidligere i dag.

Nærmere 1500 fulgte sendingen på You Tube.

Arbeidet har tatt mer enn ti år, men nå er raketten godkjent av European Space Agency (ESA) og klar til å skytes opp. Nammo kaller det en gigantisk milepæl.

– Vi startet arbeidet i 2007. Vi testet en rakett tidligere, den kom 13 kilometer opp i lufta, men nå satser vi på at denne raketten kommer atskillig lenger, gliser Lunde.

– Vi ser veldig fram til oppskytingen og det signaliserer et stort romfartseventyr for oss. Det som er litt spesielt er at vi inviterer alle som ønsker til å oppleve eventyret, sier Lunde.

De siste to ukene har Nammos team jobbet hardt for å klargjøre raketten på Andøya. Dette er første gang hele seansen sendes direkte fra en norsk romstasjon.

– Fordi mye av det vi gjør er forsvarsrelatert kan vi sjelden vise folk hvordan vi jobber. Derfor tilbyr oppskytingen en unik mulighet for oss til å invitere folk til å ta del i denne historiske begivenheten, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken