Programdirektør Christopher C. Bogdan for programkontoret til jagerflyet F-35 likte det han så på Bradalsmyra i går ettermiddag.

– Et virkelig kraftfullt våpen, konstaterte han.

Sammen med en celeber delegasjon var generalen på Raufoss for å overvære testskytingen av ammunisjonstypen Apex.

Ammunisjonen er unik, i den forstand at den kan brukes mot mål på bakken, til vanns og i lufta.

Og går det som Nammo håper kan det gi svimlende inntekter i årene framover, i form av en antatt omsetning på totalt rundt 10 milliarder kroner.

10 års utvikling

– Vi har brukt 10 til 11 år på å utvikle den og nå er den ferdig. Den mangler bare den nødvendige klareringen, sier testsentersjef Trond S. Aasmundstad i Nammo.

Flyammunisjonen er laget spesielt for Norges nye jagerfly-F-35, og general Bogdans besøk på Raufoss i går var for å se ammunisjonen i aksjon.

Tre skudd ble avfyrt på testsenteret på Bradalsmyra og generalen ble mektig imponert.

Godt egnet for F-35

– Apex er veldig godt egnet for bruk i F-35. Det er en ammunisjon som er veldig sofistikert og godt laget, sier Christopher C. Bogdan til Oppland Arbeiderblad.

Han opplyser at det amerikanske luftforsvaret har planer om å anbefale ammunisjonen til flere av sine samarbeidspartnere.

– Vil du anbefale ammunisjonen til det amerikanske luftforsvaret?

– He he, vi må nok ta noen flere runder på akkurat det. Dette er store avtaler vi snakker om, sa generalen.

Han fikk se tre testskudd bli avfyrt på Bradalsmyra i går ettermiddag.

Konsernsjef Edgar Fossheim var fornøyd med tilbakemeldingene fra generalen etter testskytingen.

– Han virket oppriktig imponert, spesielt over at skuddene kan bekjempe flere typer mål, sier Fossheim, som ikke la skjul på viktigheten av besøket fra den amerikanske generalen.

– Hver dag er viktig på Nammo, men det er klart at når vi snakker om summer som dette, blir det litt ekstra, sa Fossheim.

10 milliarder

Nammo-gruppens mål er at Apex skal bli en felles kapasitet for alle partnerlandene til jagerflyet F-35. Det vil i så tilfelle bety en omsetning på rundt 10 milliarder kroner for Nammo – fordelt over flere år.

– Jeg er trygg på kvaliteten vi leverer og at vi kommer til å bli en del av leverandørene til F-35. Når og i hvilken stor grad er det for tidlig å si noe om, understreker konsernsjefen overfor Oppland Arbeiderblad.